2011-03-06

Röhsska museet och verkligheten


"Vi visar verkligheten och är inte någon juridisk institution som kan berätta vad som är sant eller falskt. Det som händer på internet är sant eftersom det finns där."

- Ted Hesselbom (t.v.), chef på Röhsska museet, intervjuas av SVT (knyckte Scanpix-bilden därifrån)

SVT:s artikel heter Röhsska sprider felaktigt rasistrykte om Tommy Hilfiger och beskriver just det. Från mitten av 1990-talet (sedan 1996, enligt uppgift på Wikipedia) spreds ryktet att modeskaparen Hilfiger gjort ett grovt rasistiskt uttalande i Oprah Winfreys show: något om att han önskade att svarta skulle sluta köpa hans kläder eftersom det gav dålig image. Varpå han skulle ha blivit utsparkad.

Det finns inga belägg för att detta inträffat. Det kan inte ha inträffat.

Det hindrade naturligtvis inte att ryktet levde kvar. Det har en för rykten, faktoider och urban legends tacksam ironisk skruv på så sätt att Hilfiger blivit etablerad, rik och berömd tack vare de hip hop-kretsar där hans kläder blivit populära. Naturligtvis hjälpte det inte att Oprah förklarade att han ens varit med i programmet - första tillfället var när han fick komma dit och förneka ryktet.

En mythistorisk intressant parallell är att motsvarande rykte gått om Liz Claiborne (1929-2007). Hon var också kläddesigner, tillskrevs ett uttalande på Oprah Winfreys show om att hon inte gjorde kläder åt svarta kvinnor eftersom de har för stora höfter, vilket hon också skulle ha körts ut för; och allt detta var också nys. Detta rykte cirkulerade något före Hilfiger-myten och har uppenbarligen inspirerat den.


En som bevisligen gjort bort sig är modeskaparen John Galliano - även om det är svårt att ta "one of the most influential gay people in Britain" på allvar när han full som ett ägg förklarar att han älskar Hitler. (Det finns på Youtube så det är sant Okej, nyfikna får visst leta vidare...) Nyligen åtalades han för andra uttalanden i samma stil.

Röhsska museet i Göteborg har just nu en utställning med Gallianos kläder. När han polisanmäldes gjorde de om utställningen till en "Hall of Shame":

Vi tycker fortfarande att John Galliano är en av nutidens intressantaste modeformgivare men det blir inte självklart att visa hans verk utan att kommentera hans mycket tveksamma uttalande. När vi visade Coco Chanel tog vi upp hennes relation till tyskland under 2:a världskriget och tyvärr finns det flera liknande händelser i modehistorien. Vi gör nu om vår utställning och skapar en "Hall of Shame" där gallianoklännngen visas och kopplar den till historiska händelser av liknande art inom modevärlden som till exempel Chanels och Hugo Boss kopplingar till Nazityskland eller Tommy Hillfingers uttalande på sent 90-tal.

- Pressmeddelande (med oförändrad stavning) från Ted Hesselbom, Röhsska museet, 2 mars 2011

Coco Chanel hade ett gott förhållande till den tyska ockupationsmakten. Hugo Boss gick med i nazistpartiet 1931, eller långt innan det behövdes för karriären; firman sydde även uniformer (annons från 1933). I detta sällskap placerar alltså Röhsska Hilfiger, på grund av en myt.


Hej, Ted Hesselbom! Vet du vad? Du är en idiot. Och det är alldeles sant. Inte bara eftersom det står på internet.

Uppdaterat: Fick en kommentar från Ted på Röhsskas Facebook-sida. Låter den tala för sig själv:

Rykten är oftast inte sanna men rykten är anmärkningsvärda inom modebranschen och värda att kommentera. Varken Galliano eller Hilfiger är dömda. Även om en video på Youtube tycks vara ett bevis, vilket jag uppfattar det som att Huset Dior tycker räcker för att avskeda Galliano. Vi tar inte ställning till om något är sant vi visar upp vad som händer inom mode. Vi tar avstånd från all typ av rasism.Johan Wirfält, Rodeo: Gallianogate skördar oväntat offer - bra genomgång med många länkar
Snopes.com: Tommy Rot; Liz Biz om Hilfiger resp. Claiborne
Wikipedia: Tommy Hilfiger#Libellous hoax email

DN skriver om Röhsskas "Hall of Shame" utan att ta upp Hilfiger

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att se sina skattepengar användas till att sprida kända lögner gör en beklämd.

Sensemaker

Anonym sa...

"Hej, Ted Hesselbom! Vet du vad? Du är en idiot. Och det är alldeles sant. Inte bara eftersom det står på internet."

Nej, Ted Hesselbom är något mycket värre än en idiot. Han är en kallblodig lögnare som skamlöst sprider förtal han vet är grundlöst och sedan kommer med ursäkter så korkade att en idiot skulle skämmas för dem. Han förolämpar oss två gånger, först när han ljuger och sedan när han bortförklarar det på ett sätt som visar att han tror vi är bottenkorkade.

En idiot som använder sina begränsade förståndsgåvor till att göra sitt bästa respekterar jag. Ted Hesselbom som med berått mod våldtar sanningen förtjänar bara förakt...

Sensemaker

Anonym sa...

"Vi tar avstånd från all typ av rasism." Om man nu vägrar ta ställning till vad som är sanning, kan man inte avgöra om påstådda rasister verkligen är det, varför det strängt taget inte kan finnas något att avstånd från.