2011-03-07

Lördagsfråga: Hobbitar


  1. Okänd modell i annons för merry, "med fullvuxen smak" och alltid stavad med litet m i annonserna. Svensk fruktsoda från 60-talet och framåt. Tror den försvann på 80-talet. Som jag minns den var den god.
  2. Sam Fox. Det här var den enda bild jag hittade på henne.
  3. Khadaffi säger "gollum". Bland en massa andra saker. Rolig film!
  4. Pippin den lille, karolingisk kung 752-768.
Och ni som kan er Ring vet att även Gollum var en hobbit.

dav knäckte denna lördagsfråga som verkar ha varit alldeles lagom klurig. Ledtrådar knäcktes av Kim E (2 st), Pölsa Dum och adde. Right Livelihood-priset till HerrEkberg som funderade ut ett alternativt spår med färgade böcker som jag inte alls tänkt på (kände heller inte till Tiffanys Blue book).

2 kommentarer:

Tore Kullgren sa...

Pippin den lille var far till Karl den store. Borde det inte ha varit tvärtom?

Lena Synnerholm sa...

Benämningen ”den store” på monarker, brukar vara metaforisk. Mindre smickrande benämningar, ska nog tas mera bokstavligt. Det är fullt möjligt, att Pippin var relativt kort. Fast det kanske är svårt att veta, efter så här lång tid. Finns källor från tiden kvar i original? Eller är dom avskrifter, avskrifter av avskrifter, och så vidare? Folk skriver förstås av fel ibland. Dessutom var begreppet ”sanning”, ännu inte mentalt skilt från ”avsikt”. Resultatet var att folk har ändrat, därför att det ”borde stå så”.