2011-03-24

Marschmusik

Idag blir det marschmusik för hela slanten. Begrunda titlar och kompositörer innan ni trycker på Play.


John Philip Sousa, The Liberty Bell March (1893). Var tänkt för en operett som aldrig blev av. Sousa verkar aldrig ha tröttnat på marscher - han uppges ha komponerat 136 stycken. Här framförs den på LDS Conference Center i Utah. (Läs även om Den osannolika LDS-kyrkan.)


Franz Schubert, Militärmarsch 1 op. 51, D. 733 (ca 1820). Hans överlägset mest kända marsch kallas ofta bara "Schuberts militärmarsch". Spelar gör stadsorkestern i Cervia, Italien.


Julius Fučík, Gladiatorernas intåg (1897). Den skulle först heta Grande Marche Cromatique vilket har med den s.k. kromatiska skalan att göra men fick sedan den betydligt pampigare titeln. I början av 1900-talet fick ett arrangemang heta Thunder and Blazes, och även det namnet har satt sig. Spelar gör The American Legion Quaker City Band.

9 kommentarer:

Anonym sa...

liiiiiite knepigt att ta liberty bell seriöst numera

Tore Kullgren sa...

Schuberts militärmarsch associerar man självklart med vinvisan "Feta fransyskor", som skrevs till Sångarstriden i Lund 1985.

http://disk.su.se/km/?sida=11&js=true

Originalet avslutades med det starka utropet "Ja!"

På grund av ett missförstånd när sången skulle tryckas på sångblad, lyder sista raden sedan länge

"Ja, fast större!"

Joel sa...

Och Gladiatorernas intåg är bekant som cirkusclownernas musik!

Känns som att temat var marscher som har kapats och använts i "löjliga" sammanhang. (Löjliga i relation till det ursprungliga syftet med marscherna.)

Skulle säga att för alla tre gäller att folk om de associerar alls associerar till marschens nya sammanhang. För Schuberts militärmarsch tror jag att fler associerar till tomteverkstaden i Kalla Ankas jul än till studentvisan, även om båda förstås kan ses som "löjliga".

Anonym sa...

Man associerar även Schubert militärmarsch med leksakernas intåg i jultomtens säck på julafton.

Sensemaker

Lena Synnnerholm sa...

Jag håller absolut med om Schuberts marsch. Det hörs att Sousas marsch ursprungligen är skriven, för att spelas till en berättelse. Har man hört inspelningar av bara filmmusik, så lär man sej att höra det. Dom gladare partierna är låter som något, som skulle kunna spelas på ett nöjesfält. Jag tänker speciellt på äldre sådana. Fučíks marsch låter för mej som något, som skulle kunna spelas av en gående orkester. En sådan där med en dansande tjej, i uniformslika kläder längs fram. :-) Jag förknippar den inte alls med clowner. Fast jag kan mycket väl tänka mej, att andra gör det.

Unknown sa...

Jag väntade bara på att en stor fot skulle dimpa ner i det första klippet. Pfffllllrrrttt.

Lena Synnerholm sa...

Vadå för ”stor fot”? John Philip Sousa marsch, har jag ingen särskild relation till.

Anonym sa...

Lena: youtuba Monty Pythons Flying Circus intro.

Lena Synnerholm sa...

Jag har inte kollat Youtube, men nu förstår jag.