2011-03-14

Lördagsfråga: Fab four


  1. The Blood of Yingzhou District (2006) beskriver hur traditionella värderingar i Kina kolliderar med AIDS. Skriven av Thomas F. Lennon. Denne förväxlas ibland med en känd namne... Ja, komikern Thomas P. Lennon såklart.
  2. George Macartney, 1st Earl Macartney (varför numreras inte svenska grevar och baroner?). Konstaterade att solen aldrig går ner i det brittiska imperiet, vet inte om han var allra först med observationen. Var bland annat Storbritanniens ambassadör i Kina under en historiskt intressant tid, bilden när han träffar Qianlong-kejsaren (1735-1796) - som verkligen kallas så, som vore han ett substantiv.
  3. Chewbacca såklart, och givetvis Han Solo/Harrison Ford till höger i bild.
  4. Tidningen Time utsåg 1998 president Clinton och Kenneth Starr till Men of the year, på grund av den förres vänsterprassel - det var en idyll det.

Lennon, McCartney, Harrison och Starr vet vi vad det blir. Monsterknäckare pazuzu tog frågan som ingenting.

3 kommentarer:

Joakim sa...

Jag vet inte om frågan var retorisk, testande eller genuint undrande, men svenska grevar och baroner numreras inte för att vi kör med det "tyska" systemet, där alla agnatiska avkomlingar till den ursprungligen upphöjde bär titeln. Man skulle förstås kunna numrera dem efter vilken ordning de föddes i (ungefär som numreringen av Heinrich Reuss), men det känns nog inte så intressant.

I det brittiska systemet däremot finns det bara en bärare åt gången av varje titel, så någon 2:a Earl Macartney uppstod inte förrän den tidigare greven dog (och inte ens då, eftersom han saknade söner, men det är en annan historia) vilket gör det mer naturligt att numrera dem.

En annan, men relaterad, anledning kan vara att vi har möjligheten att i stället använda förnamn för att skilja på olika grevar Hamilton. Brittiska peers kan alltså under sin livstid utan sammanblandning refereras till utan förnamn, och då blir det inte lika naturligt att skilja på olika tidigare bärare med hjälp av dessa okända förnamn. (Wikipedia kör förvisso med både förnamn och nummer.)

PS. Jag är mäkta imponerad av pazuzu.

Hexmaster sa...

Frågan var genuint undrande ställd i förbigående, svaret tackar jag för!

Joakim sa...

Glömde förresten säga att vi även i Sverige har fall, s.k. §37-ätter, där bara en person åt gången (släktens huvudman) får bära titeln. Det gäller de släkter som blev grevliga (resp. friherrliga/adliga) efter 1809. Kombinationer finns också: om en släkt var friherrlig före 1809 och upphöjdes till grevlig efter 1809 är det bara en person som är greve, men resten av släktens medlemmar är friherrar.

I just dessa fall vore det förstås logiskt att numrera grevarna här också, och om adlandet fortgått så att den typen av släkter blivit vanligare så hade vi kanske hamnat där även i vårt land!