2011-03-27

Kalvskinnshuset


Vid Strandgatan i Visby, alldeles intill Almedalen förresten, ligger ett hus som, liksom så många i den staden, har anor. Det var länge rådhus och det största i staden. Så småningom förföll det, det "gamla" hus som står där idag är från 1800-talet men innehåller medeltida delar.

Huset har ibland kallats Vinhuset men oftast Kalvskinnshuset. Det kommer från berättelsen om hur den svenske kung Birger bad att få bygga ett hus för sin räkning (Gotland hade just lockats in i en union med Sverige vilket fått blandad respons bland såväl gutarna som de många tyskarna på ön). Tja, tyckte rådet, det kunde väl gå för sig - men du får så stor tomt som du kan täcka med ett kalvskinn. Fniss... Men Birger lät sig inte hunsas. Han tog ett kalvskinn och skar upp det till långa, smala remsor, som han sedan lade ut på marken i en ring som omfattade en mer ståndsmässig tomt.

Historien är fin och inte ny. Den äldsta versionen jag känner till handlar om den feniciska prinsessan Elissa, även känd som Dido. På flykt från hemstaden Tyrus anländer hon till den nordafrikanska kusten. Går det bra att stanna här ett tag och vila? Ja, men ni får hålla er till en yta stor som ett kalvskinn etc. I det fallet blev resultatet ännu mer lyckat, ty det var så Kartago grundades. Enligt sagan.

Kalvskinnshuset byggdes nog strax före kung Birgers tid. Jag är osäker på om namnet kommer från sagan eller om det kan ha någon verklighetsbakgrund, som från skinn som förvarats där. Namnet Vinhuset har definitivt tillkommit på det senare sättet, allt vin som såldes i staden skulle nämligen passera rådhusets källare för att förtullas ordentligt, så där fanns stora mängder av varan.

Inga kommentarer: