2008-03-09

Hopkok (?)

Det verkar finnas flera berömda rätter som kommit till av en slump - om man skall tro vad som sägs:

According to the canonical version, told by Caesar's daughter Rosa, he tossed the first Caesar's salad on the evening of July 4, 1924. It is said that on this busy weekend, Cardini was running low on food and he put together a salad for his guests from what was left over in the kitchen.
- En version av hur Caesar-salladen kom till [källa]

According to tradition Napoleon demanded a quick meal after the battle and his chef was forced to work with the meager results of a forage
- En version av hur kyckling Marengo kom till [källa]

Visst kan det vara så, att en välförsedd kock föredrar att återskapa kända kreationer - och på det viset blir ju ingen ny mat till. Å andra sidan är det charmigt slumpmässiga såpass tacksamt när man skall återge det hela, att berättelser som ovan får mer livskraft än vad deras sanningshalt medger. Caesar-salladen t.ex. tillkom enligt andra versioner inte alls på det där sättet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nachos ska tydligen första ha serverats 1943 i Piedras Negras, Mexico. Skapad på restaurangen Victory Club av sådant som råkade finnas hemma åt ett par trötta fruar efter stängningsdags. Skaparen? Ignacio "Nacho" Anaya. Rättens namn är alltså ett ursprungligen smeknamn. (OED)

Anonym sa...

Hmm. I USA är sana här ursprungsmyter jättevanliga (jfr t.ex med att akronym-myterna är mycket vanliga där). Det finns t.ex massa ställen som kallar sig "stället där första hamburgaren gjordes".

Det stämmer ju inte eftersom hamburgaren fran början har ursprunget i norra Tyskland. Hamburger rundstück, en bulle fylld med stek blev pa 1800-talet till hamburger steak. Vad man ska ha klart för sig är att hamburgaren kan inte vara äldre än artonhundratalet för köttkvarnar existerade inte tidigare.

Samtidigt är historien om hur hamburgaren blev det den är idag, väldigt obskyr.

Lena Synnerholm sa...

Själv är jag skeptisk till det påstådda ursprunget, för kyckling Marengo. Peter (”Hexmaster”) kallar Adolf Hitler, för världens mest mytomspunna person. Jag tror att Napoléon I Bonaparte, har minst lika många myter kring sej. Det är nog en del av förklaringen, till min motvilliga farsination för honom. Att motbevisa missuppfattningar, är helt enkelt väldigt underhållande.

Lena Synnerholm sa...

Kyckling Marengo sägs alltså ha kommit till, i samband med slaget vid Marengo. Jag kan tänka mej tre sätt, att motbevisa det:

1. Det kan finnas samtida vittnesmål om, vad Napoléon åt efter slaget vid Marengo. Om han då inte åt kyckling, eller om den tillagats på ett helt annat sätt, är kopplingen motbevisad.
2. Den kock som först ska ha tillagat kycklingrätten, måste kunna nämnas vid namn. Var det någon som man vet inte arbetade åt Napoléon då, är påståendet motbevisat.
3. Även det påstådda originalreceptet, kan ge ledtrådar om sin egen äkthet. Om det innehöll vitlök, kan det inte ha gjorts åt Napoléon. Han stod inte ut med vitlök, vilket hans egna tjänare mycket väl visste.

Tillsvidare betraktar jag det som ett möjligt ursprung, för den omtalade kycklingrätten. Fast det behöver inte alls vara så.