2008-03-05

Mot en bok: Del 4

I oktober 2007 hade Word-dokumentet (265 sidor i sista versionen, 12 p Times New Roman, med rubriker i Arial men för övrigt helt utan typografiskt pynt*) övergått i ett Indesign-dokument på någon annans dator. Dessa PDF:er (384 sidor i sista versionen, eller detsamma som i tryck) kom jag så småningom att grundligen läsa in mig på, och justera i evighet (kändes det som).

I mitten av december gick det hela till tryck. De allra, allra sista korrigeringarna lämnades in - och därefter blev det tyst. Nu låg bollen hos tryckeriet, vars uppgift var att leverera uppemot 4000 ex (första upplagan) i mitten av februari.

Knappt två månader senare anlände mycket riktigt det första exemplaret. Sedan dess har böcker skickats ut, till såväl bokhandel som recensenter m.fl., allt inför utgivningsdagen den 12 mars. Eller om en vecka.


* Detaljer om typsnitt m.m. tas med här sedan jag sett att etablerade författare även får förfrågningar om sådant av folk som väldigt gärna vill bli etablerade författare. Huruvida någon sådan frågeställare på allvar tror att typsnittet X eller Y kan göra någon faktisk skillnad vet jag inte. Ett tips: När man skickar manus till ett förlag (på papper, aldrig som fil!) så skall utformningen vara riktigt enkel, ja, tråkig; lättläst typsnitt i någorlunda stor grad, lite glesare rader än vanligt eftersom texten skall klottras i, kanske rubriker i fetstil eller så, men just inget mer. Inga klatschiga typsnitt, anfanger, dekorativa blommor... Sådant kommer senare i processen.

5 kommentarer:

Elina Jonsson sa...

typsnitt är fantastiskt viktigt när det kommer till läsvänligheten och en stor del inom grafisk formgivning.

och mitt senaste manus skickade jag i word så att korrläsaren enkelt kan göra track and changes.

utveckligen går uppenbarligen vidare - om än långsamt :)

io sa...

Håller med kära Elina - typsnitt är viktigt! Sen har jag ingen egen erfarenhet om när i bokprocessen detta kommer in. Men jag är ju själv på väg - den lååångsamma processen att skriva avhandling som så småningom ska bli en BOK!

Elina Jonsson sa...

ja hur lång tid kan det egentligen ta att skriva en bok. sjukt mycket att tänka på..!

Kinna Jonsson sa...

Hej där! Hörde att boken kommer den 12 mars. Var finns den att köpa? Jag måste ju se till att jag får ett ex. Gissar att du har ett kapitel om mat och då är det fullt möjligt för mig att göra reklam för dig på min blogg. =)

Hexmaster sa...

Akademibokhandeln har tagit in den "centralt", vilket - såvitt jag förstått det - lär innebära att den finns i dessa boklådor.

Annars finns den på nätet.

http://www.bokfynd.nu/9137132571.html