2008-03-01

Motpåvar

Det är glest mellan motpåvarna nuförtiden. Inte som under medeltiden precis. Men visst finns de, även om de gör betydligt mindre väsen av sig än förr. Förvirrande många kallar sig Petrus II, vars symbolik tydligen är alldeles för frestande för att låta bli (den förste påven var ju just Petrus, ett namn som sedan dess inte antagits av någon romersk katolsk påve). Ett återkommande begrepp är sedevakantister, det betyder helt enkelt "ledig stol" och används som sammanfattande begrepp om de som menar att påven i Rom är falsk, och att den sanna påvestolen därmed är ledig - eller i fallen här, att ämbetet gått till någon annan person.

Här är tre prov på motpåvar av idag. (Eller två och en halv, men den siste är alldeles för galen för att utelämnas.)

Vatican in Exile: Pope Michael
1990 valdes David Bawden, Kansas City, till påven Michael I av bl.a. sina föräldrar (det är väl sånt som kallas "curling") och sig själv.

Pope Pius XIII
1998 valdes Lucian Pulvermacher (apotekar-släkt?) till påven Pius XIII. Den senaste riktige påven, menar hans kyrka, var Pius XII (död 1958). Var denne påve vistas är hemligt.

Little Pebble
William Kamm är inte, men planerar att bli, påven Petrus II. Om herrarna ovan verkar udda så är det ingenting mot denne australiensiske sekt-ledare: han har tagit emot syner från Gud, Maria och helgonen sedan 1968; profeterat om tredje världskriget (det skulle redan ha startat); med mycket, mycket mer. Här en lista med profetior, såväl sådana som uppfyllts som andra som tar lite tid på sig. Bl.a. kommer tydligen Sverige att blandas in i ett krig med Frankrike och Irland ("Fulfilled: No"). Detaljer i "Message 509", 13 februari 1996.
För närvarande sitter han i fängelse "for aggravated sexual assault" på en 15-årig flicka som han menade "was one of his 84 mystical wives".

Inga kommentarer: