2008-01-27

Kurbits

Kurbits, det är ju sån där dekorativ målning som är så typisk för Dalarna, med stiliserade blomrankor o.dyl.

Vad jag inte hade en aning om förrän alldeles nyss var att ordet kommer från just blommorna. Det var när dalamålare skulle återge bibelord som t.ex. Jona 4:6 som man lät fantasin flöda, ty hur ser ett kurbitsträd ut?

Herren Gud lät nu ett kurbitsträd växa upp över Jona; det skulle skugga hans huvud och befria honom från hans missnöje. Jona blev mycket glad över kurbitsen.

Växten kurbits heter Cucurbitaceae på latin och är en familj med kalebassväxter. Jag vet inte om det latinska namnet är samma ord som hebreiskans qiyqayown, men det är definitivt detsamma som engelskans cucumber, som är samma ord som vårt eget gurka.


Några länktips (och till skillnad från alla slötips på nätet så är dessa sidor verkligen något som fler borde tillägna sig, i synnerhet de två sista som är värdefulla bortom all sans):
Wikipedia (eng.): Cucurbitaceae
bibeln.se - även för hedningar
Blue Letter Bible - fullständigt j-a fantastiskt ställe, med biblar i olika översättningar och original med hänvisningar och konkordanser och allt möjligt annat användbart; att leta reda på ordet qiyqayown ovan gick fortare och enklare än det var att skriva av det
SAOB - språklig skattkammare, där utgåvan på nätet är helt överlägsen den på papper

1 kommentar:

Anonym sa...

I Österrike är "Kürbiskernöl" smaskens att hälla på salladen. Det finns även torkade kärnor att mumsa i sig. I min värld är det kärnor från en pumpa.

MVH

Hans