2008-01-21

Bättre förr 2

Här kommer ett längre citat. Jag har justerat stavningen och några avslöjande detaljer, men inte mer.

Livet i nutiden irriterar. Knappast har man vaknat på morgonen, förrän dagbladets trumpeter skräller i öronen, och var man går och står under dagens lopp är man utsatt för tillrop. Det talas, ropas, tutas, för ens bättre jag och för ens dåliga böjelser. Man ska slita som en jänkare, vara belåten som en kines, distingerad som en parisare, storvulen som en norrman; man ska vara socialist och antisocialist eller kristligt social; man ska gå i ylle och gå i jeans; man ska klä sig i purpur och i säck och aska, man ska tugga ordentligt, och man ska använda den till allt möjligt annat. Man ska sitta hemma vid TV:n efter dagens arbete, och man ska vara ute med folk sju kvällar i veckan.

Nu är frågan: När skrevs detta?

Här följer svaret i vit text, markera för facit: > Ur Nervhälsa (1912) av dr Frode Sadolin, nerv- och massageläkare i Köpenhamn. <

3 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Vad ska det vara I originalet, I stället för teve?

Engan sa...

Två minuters googling hittar originaltexten:

Livet i nutiden irriterar. Knappast har man vaknat på morgonen, förrän dagbladets trumpeter skrälla en i öronen, och hvar man går och står under dagens lopp, är man utsatt för tillrop. Det talas, kvädes, tutas, för ens bättre jag och för ens dåliga böjelser. Man skall slita som en yankee, vara belåten som en kines, distiguerad som en parisare, storvulen som en norrman; man skall vara socialist och antisocialist eller kristligt social; man skall gå i ylle och ga i ramie; man skall kläda sig i purpur och i säck och aska, man skall begagna sin tid till att tugga, och man skall begagna den till allt möjligt annat. Man skall sitta hemma vid härden efter dagens arbete, och man skall vara ute i sällskap 7 aftnar i veckan.

Lena Synnerholm sa...

Tack! Det var inte uppenbart för mej, vad jag skulle söka på.