2007-10-27

Elefanter och möss

Skulle elefanter vara rädda för möss? Varför då? Varför just möss?

Påståendets tacksamma dramaturgi har kommit till nytta i otaliga sagor, filmer, dataspel m.m., men frågan är om det är någon som tror på det? ...På allvar?

Det vanligaste är väl (förhoppningsvis?) att man accepterar det som den kliché det är, men ställd inför frågan inser att det inte har med verkligheten att göra.

Å andra sidan finns det ju ingen ände på alla konstigheter som folk tror på - i en värld där Feng Shui lärs ut på fullaste allvar är det inte självklart var gränsen för det rimliga går.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låter otroligt fjantigt, dock så utforksade Mythbusters just den myten i ett av sina senaste avsnitt och resultatet var faktiskt ganska intressant.

Anonym sa...

Elefanter är faktiskt rädda för möss och detta beror på att de liknar elefantens enda naturliga fiende ormen. Faktum är att de är rädda för alla djur i den storleken eftersom de inte ser de små benen.

Hexmaster sa...

Mythbusters på Youtube - "plausible"
snopes.com - "False"

Du kommer med ytterligare två påståenden: Är ormar farliga för elefanter? Är de rädda för alla djur i "den storleken"?

Anonym sa...

"Mythbusters på Youtube - "plausible""

Jag tycker det ser ut som om elefanten försöker undvika att kliva på musen, inte att den är rädd för den.

Anonym sa...

Elefanter gillar inte, att trampa på små saker. Samtidigt har dom svårt att se, var dom sätter fötterna. Finns det möss i elefanthuset, håller elefantenerna rejält avstånd till dom. Det kan lätt missuppfattas som, att dom är rädda för möss. Det här är enligt Illustrerad Vetenskap, nummer 10/1998. Man kan tänka sej ett exprement, där mössen bytts ut mot andra små däggdjur, som också lever på marken. Jag tänker på sådana djur som näbbmöss, elefantnäbbmöss, råttor, hamstrar, lämlar, viss pungråttor och pungmöss. Förmodligen hade det gett samma reslultat: elefanterna håller sej långt borta, för att slippa trampa på dom.