2007-10-05

Blandningar

Saxat från Leafs hemsida (= Malaco, Läkerol och sega bilar m.m.):

1979 lanseras en av våra absolut största produkter - Gott & blandat. Från början var det produktionens "restpåse". När man hade förpackat plockgodis blev det ofta 50-100 kilo godis över av olika sorter. Detta blandades och förpackades i påsar, och därav fick produkten sitt namn Gott & blandat. Produktionschefen kallade den för en “levande blandning” vilket innebar att innehållet kunde variera en hel del från gång till gång. Idag blandas produkten efter väl föreskrivna regler, men lever fortfarande väl upp till sitt namn!

Historik om några Malaco-produkter

Man kan fråga sig varför produkten nödvändigtvis måste blandas "efter väl föreskrivna regler". Även om jag aldrig någonsin tänkte den tanken då (desto egendomligare eftersom jag var i exakt rätt ålder under påsens anarkistiska era) så kan man ju tänka sig att folk letar reda på en påse med en blandning de gillar, med mer eller mindre svart, eller vilka preferenser man nu har.

Nuförtiden är andra blandningar intressantare. Whisky, till exempel. Ordet blend betyder ju "blandning", och sådana sorter utgörs alltså av olika tunnor som blandas utifrån hyperkänsliga näsors anvisningar, allt för att ex.vis Ballantine skall smaka exakt likadant från gång till gång.

Frågan är varför?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Blended whisky är väl där för att sälja billig sprit till en dyrare peng? Blandar man i Whisky som smakar mycket, i billig Whisky som smakar inget, smakar den mer!

Sen är det den mest klassiska spritbluffen att lagrad blended Whisky inte alls är lagrad. Om du köper en 17 årig Chivas Regal så betyder det att en av de spritsorter man använt att blanda den med har varit lagrad i 17 år. Det kan bara vara en mililiter dessutom.

Faktoider gottar sig i sprit!

Hexmaster sa...

Svar på fråga 1: Japp.

Blended whisky slog igenom så fort den blev laglig, i slutet på 1800-talet; "den gemena", som Strindberg kallade drycken. Innan dess förbjöd skotsk lag att något annat än dyrare maltwhisky såldes som whisky. När man så kunde blanda i långt enklare och billigare grain whisky så fick man ett resultat som låg mittimellan, i såväl smak som pris.

Årgångs-bluffen är ett finfint exempel på etablerat skojeri, det är mycket riktigt den äldsta ingående sorten som räknas (vet inte om det är OK med hur små mängder som helst men det vore intressant att ta reda på). Det finns någon annan årgångs-blandningar där det är den yngsta sorten som gäller, minns inte om det var portvin eller madeira eller vad det nu var.

Förvisso frodas faktoider i alkohol. Misstänker att det inte sällan har en koppling till de ngt oordnade omständigheter som råder vid deras kommunicerande... "Fyllesnack", som det också kallas.

Anonym sa...

Åldersangivelsen på blended whisky gäller inte den äldsta, utan den yngsta ingående maltwhiskyn. Se t.ex.. http://en.wikipedia.org/wiki/Blended_whiskey

Hexmaster sa...

Uff - helt rätt. Den angivna åldern motsvarar den YNGSTA ingrediensens.

"When a bottle of Scotch Whisky bears an age statement on the label, that is the age of the youngest whisky in the blend."

http://www.scotchmaltwhisky.co.uk/made-blended.htm

Portvin är lite mer förlåtande (det var det jag tänkte på, fast åt fel håll):

"Tawny with an indication of age is a blend of several vintages, with the average years "in wood" stated on the label, the official categories being 10, 20, 30 and over 40 years. For each category, the average age of the various vintage is at least that of the given category."

http://en.wikipedia.org/wiki/Port_wine

Tack för påpekandet, Einarsson.

Anonym sa...

Wow! då har både du och jag fallit för.... (trumvirvel) en faktoid.

Anonym sa...

Updaterat:
Jag har läst på om whisky mer nu och fått följande info:
Grainwhisky är INTE smaklös, det är annars en rätt spridd faktoid som jag själv gått på.

Blended whiskys upphov var inte alls för att sälja billigare sprit. Upphovet var för att göra whisky mer populärt. Innan whisky på 1800-talet blev en internationellt erkänd dryck - så tyckte de flesta att Single Malt whisky smakade apa. Man ville helt enkelt ha en mildare dryck, och så kom blanderierna som gjorde blended whisky vilket gjorde whiskyn till en av världens största spritsorter. Det är på senare år som maltwhiskyn fått sin revansch.

Källa? Tja flera.. Men annars kan man ta Dave Broom "Distilling Knownledge" som används som kursbok för att ta en internationellt erkänd spritexamen "WSET advanced certificate www.wset.com)