2023-03-09

Starlink som UFO

Ända sedan UFO blev ett begrepp efter andra världskriget har folk rapporterat när de sett saker på himlen som de inte känner igen. Och det tog inte lång tid för de som fått rapporterna att lära sig vilka fenomen som oftast förbryllar folk. Här är några av de lite mer intressanta.

Utöver flygplan och meteoriter ligger planeten Venus ständigt i topp. Man kan tycka att folk borde ha lärt sig den vid det här laget, men uppenbarligen kan morgon- eller aftonstjärnan ibland ge intryck av att vara något annat än vad den är. Thailyktor, eller vad man nu kallar dem, har sedan de började användas här för en tio år sedan varit en pålitlig källa till UFO-observationer. Väderballonger har varit det betydligt längre. Linsöverstrålning är inget man ser med blotta ögat men kan uppstå inuti kameror, kikare och teleskop, och förekommer inte sällan på ”mystiska” bilder. Ja, där har ni några klassiker i sammanhanget.

För några år sedan utökades listan. Sedan 2019 har SpaceX skickat upp tusentals (dagsnoteringen för februari är 3580) små satelliter på ett kvarts ton styck. Syftet är att kunna erbjuda internet via satellit jorden runt. Just den idén är inte ny, det nya med Starlink är att de har långt fler satelliter än några liknande försök. Exempelvis Iridium, som drogs igång på 1990-talet, har 66 satelliter.

Av praktiska skäl ligger Starlink-satelliterna i omloppsbanor på relativt låga höjder. Om vinkeln till solen är rätt kan de bli synliga. Astronomer får naturligtvis syn på dem oftare än så; faktum är att Starlink-projektet gett hela den branschen en del besvär. Men det är en annan historia.

Satelliterna skjuts inte upp en och en utan hela 60 åt gången; här ser vi en omgång klar att lossas. De släpps ut i tåg som ett tag bildar långa pärlband över himlen, som på bilden högst upp, innan de löses upp. Man kan förstå att formationerna gjort folk konfysa. Men lösningen på mysteriet är inte svår att hitta. Åtminstone om man letar, och inte gör det precis var som helst. Det skulle inte förvåna en smul om folk hittat på diverse knas-”förklaringar” av fenomenet som inte har något med verkligheten att göra.


Inga kommentarer: