2023-03-14

Bilder på jorden

Den första fullständiga bilden av jorden togs från rymdskeppet Apollo 17, i samband med den senaste månlandningen. Nu har NASA släppt en ny, fotad den 6 juli i år med den speciella "EPIC"-kameran på satelliten Deep Space Climate Observatory.

- Första bilden på jorden – på 43 år, Expressen 21 juli 2015

The 1st photograph of all Earth: 50 years on, Blue Marble still inspires

- En artikel med en myt i rubriken (och det är inte det enda problemet) av Chari Larsson, The Conversation 6 december 2022

Blue Marble från 1972 är en fantastisk bild. Så är det också en av de mest återgivna bilderna som finns. Men att den skulle ha varit ”den första fullständiga bilden av jorden” är fel. Även om fullständigheten, kravet på all Earth, diskvalificerar en superkändis som Apollo 8:s ”jorduppgång”, så finns det en äldre bild på hela jorden.

Detta är den första fullständiga bilden av jorden. Mosaik-bilden togs, som synes, den 10 november 1967 av satelliten ATS-3. Det var ett av dess första jobb, men inte det sista; den skulle faktiskt hänga med ända till 2001.

Här är förresten den första bilden från satelliten Deep Space Climate Observatory som togs av kameran EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera). Det var den 6 juli 2015.

”Oh, my God! Look at that picture over there! Here's the Earth coming up. Wow, is that pretty!” – William Anders, Apollo 8, julafton 1968

Eftersom denna också nämndes … Hela jorden? Nej! Earthrise är också en av de mest återgivna bilderna som finns. Huruvida den eller Blue Marble var viktigast för miljörörelsen finns det en viss diskussion om.

Det där är förresten bilden så som Anders tog den, med månen till höger. Ibland kan man se märkliga argument för att detta därför skulle vara en ”riktigare” bild än den man brukar se, med månen som horisont.

Intressant nog (beroende på vad man tycker är intressant) togs även svartvita bilder vid samma tillfälle, med månen nedåt …


Inga kommentarer: