2023-03-13

Lördagsfråga 745: Kalle och Hobbe

  1. Sittande och omgiven av sin familj är Melvin Calvin, som när bilden togs 1961 var i Stockholm för att ta emot Nobelpriset i kemi. En anekdot: Under den nyanlända familjens första presskonferens i Stockholm somnade åttaårige Noel. Fadern anmärkte att sonen av naturliga skäl inte varit med under deras förra resa till Skandinavien, elva år tidigare, och att han tydligen inte var med nu heller …
  2. Pearl Mary Teresa Richards (1867–1906) skrev böcker och dramer under pseudonymen John Oliver Hobbes. Jag vet inget om hennes skrivande – hon verkar ha varit större under sin korta livstid än senare – men gillade fotografiet, oförskämt levande och avspänt för att vara taget 1902. Bonus: Hennes far introducerade cigaretter i Storbritannien, vilket i hans dödsrunor från 1918 återges mer negativt än jag hade trott. Och så var han kalvinist, vilket är lite roligt i just denna kontext.
  3. Seinfeldt, avsnittet ”Susie” (s8ep15, 1997), är en av handlingstrådarna att en av Elaines kolleger börjar kalla henne Susie. Utan att gå in på detaljer som jag ändå inte tagit reda på är bilden från ”Susies” ”begravning”.
  4. Matilda Wormwood demonstrerar en oväntad förmåga i Matilda (1996), som är en filmatisering av Roald Dahls bok med samma namn (1988).

Calvin and Hobbes! Där jag inledde med att välja bort två givna ansikten till förmån för andra förmågor – det blev självklart sedan jag sett Melvin Calvins förnamn. Sedan har vi grannen, klasskamraten och tjejbacillen Sussi, och till sist Kalles lärarinna, Miss Wormwood.

Den satte Mikael Parkvall & Wulfahariaz. Samarbete verkar vara nya trenden.


3 kommentarer:

Anonym sa...

"Samarbete verkar vara nya trenden."
Ny? Den startade redan på Westerplatte.

MVH

Hans

Anonym sa...

Tur att du inte behövde ge fler ledtrådar för med dessa fyra plus Moe mobbaren och Rosalyn barnvakten är det vad jag kan komma på inte fler personer i serien som har namn. Inte ens Kalles mamma och pappa.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Inte första samarbetet, my bad.

Många fler namn finns inte i serien heller … Att föräldrarna aldrig namnges fanns det någon poäng med, vilken den nu var. Den ”regeln” gav Watterson besvär när Kalles farbror hälsade på, och varken fick kalla brorsan eller svägerskan vid namn.