2021-11-19

Osvensk skog som svensk


Svensk Skogskommunikation AB lobbar för den svenska skogsindustrin. Ett sätt är med textannonser, annonser som försöker se ut som artiklar, markerade så diskret som de bara kan med ett "ANNONS" någonstans.

En av skogskommunikatörernas kampanjer går ut på att så kallad produktionsskog, skog som odlas för att skördas, är lika bra som vanlig (hur vanlig den nu är) skog som får växa fritt. För en tid sedan lade man ut annonstexten ovan i SvD. Poängen var att produktionsskog rentav skulle vara bättre för skogspromenader än naturskog. Och så lade man till en bild.

En läsare tyckte att skogen på bilden inte såg ut som produktionsskog. Träden var väl stora, och med varierande och delvis väl hög ålder, till att börja med.

Blir man misstänksam mot, eller så bara nyfiken på, en bild så är givna första steget att skicka bilden till någon bildsökmotor. Googles är mest känd, Tineye var först, ryska Yandex är för närvarande bäst – där är några förslag.

Jag lade in bilden ovan i Yandex bildsökmotor, rätt upp och ner. Första träffen gick till en bildbank; bilden ifråga ingick i en serie där Yandex som synes plockade fram flera stycken. Här är corpus delicti:

Adventurous girl hiking on a trail in the woods during a foggy and rainy day. Taken in Cypress Provincial Park, Vancouver, British Columbia, Canada.

- Larastock: Adventurous girl …

Bilden som skulle illustrera svensk produktionsskog visade kanadensisk naturskog.

- Wikimedia Commons: Panoramic view as seen from the Howe Sound Crest Trail

Här är en annan bild från samma park. Den hade nog inte ens en svensk skogskommunikatör försökt att prångla ut som svensk skog.

Vad sade skogskommunikatörerna, som hade svårt att skilja på sina uppdragsgivares produktionsskog och naturpark? Och som inte ens bekymrar sig för var skogen står, annat än om de uppmärksammas för det? – De skyllde på en underleverantör.

Lite senare uppdaterades bilden i textannonsen. Så här ser produktionsskog ut, även kallad granåker: Samma sorts träd, alla är lika gamla och inte särskilt gamla. Den biologiska mångfalden är inte mycket större än i en havreåker.

Fast inte är den svensk …

Location: Czech republic

- Alamy: Mystic forrest path spooky creepy trail cloudy summer

Vad sade skogskommunikatörerna nu då? – De skyllde på underleverantören. Igen.


Skogsindustrin låtsades att skog i annons var svensk, DN 18 november 2021

Skogsindustrin bytte bild efter kritik – upprepade felet, DN 19 november 2021


2 kommentarer:

Ranger Karlsson sa...

Andra bilden är iallafall betydligt mer lik svensk skog än den första.

Exostor sa...

Men i sak har de rätt. En uppväxt s1 eller s2-skog är trevlig att gå i. Marken är dränerad och träden är uppvuxna och lämnar plats För att gå på. En orörd skog är extremt besvärlig att gå och vistas i om den inte är preparerad med vandringsleder. Sen kan man bläda en skog också och på så sätt låta olika klasser växa bredvid varandra, men det är fortfarande en brukad skog där man röjer vindfällen och dränerar marken.