2021-11-24

Edelweiss


- Sound of Music (1965): Nästan hela publiken sjunger med i Edelweiss.

Hur tysk eller österrikisk är denna sång? Är den rentav Österrikes nationalsång, som en del lär ha fått för sig?

Nej – det enda tyska med Edelweiss är titeln.

… Gitarrklinket när Tommy Nilssons Kapten von Trapp ska sjunga Richard Rodgers fejkade österrikiska nationalsång – Edelweiss.

- SvD 2 oktober 2007

Sound of Music började som en musikal 1959. Det var då som radarparet Rodgers & Hammerstein (musik resp. text) skrev bland annat Edelweiss. Några år senare blev musikalen film, som blev en dundersuccé som få. Sedan dess har dess bild av Österrike så att säga mutat in sig i det allmänna medvetandet. Det vore inte jättekonstigt om en och annan fått för sig att Edelweiss är en nationalhymn, kanske en gammal folksång som fått upphöjd status. Eller att den allra minst bygger på en gammal folksång. Men inget av det stämmer – hur många som nu tror att det gör det.

No, it is NOT! And Austrians hate this question.

- Quora: Is Edelweiss the national anthem of Austria?

Ett problem med att diagnostisera vanföreställningar är att det ofta är lättare att hitta avfärdanden än belägg för de vanföreställningar de avfärdar. Här ger enkla slagningar drivor av "contrary to popular belief …" vilket väl borde tyda på något. Men jag har ännu inte sett någon formulera den uppfattning som härmed motbevisas.


1 kommentar:

Anonym sa...

Relaterat till filmen: https://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=45&t=47710&hilit=Reagan#p788304

MVH

Hans