2021-11-29

Lördagsfråga 684: Ur kvackarnas CV

  1. Steve Jobs (1955–2011). Fick cancer i bukspottkörteln. Sådan brukar vara allvarlig. Steve hade tur och fick en sällsynt variant som är mindre aggressiv och mer behandlingsbar. Emellertid kastade han bort den turen eftersom han valde alternativa behandlingar som vegansk kost, akupunktur, icke erkända örtmediciner och rentav ett medium.
  2. Andy Kaufman (1949–1984), amerikansk komiker som bland annat syntes i tidiga avsnitt av Saturday Night Live; här i sin sista roll i filmen My breakfast with Blassie (1983). Fick lungcancer. Valde att "behandla" den med alternativa behandlingar som frukt- och grönsaksdiet, vilket givetvis hade noll effekt. (Ironiskt nog finns det en Kaufmann diet som bland mycket annat sägs vara effektiv mot cancer; den har ingen koppling till Andy.) Den sista utvägen var att bege sig till Filippinerna och de "psykiska kirurger" som då hade sin guldålder (RationalWiki: Psychic surgery). En av dem låtsades ta ut Andys tumör med bara händerna och friskförklarade honom. Kort efteråt dog han.
  3. Coretta Scott King (1927–2006), änka efter Martin Luther King Jr. Fick en stroke som delvis förlamade henne, och en allvarlig äggstockscancer på det. Den sista utvägen var att bege sig till en "holistisk klinik" i Rosarito Beach, Mexiko. "Läkarna" där hävdade att de inte hunnit börja med någon av deras "behandlinga" innan hon dog. Om det nu stämmer … Efter hennes död tvingade man den att stänga på grund av en lång rad saknade tillstånd, med mera.
  4. Steve McQueen (1930–1980), här i början på den välkända biljakten i Bullitt (1968). Fick en ovanlig cancerform med dålig prognos. Den sista utvägen var att bege sig till Rosarito Beach. Där fick han alternativa behandlingar som kaffelavemang, injektioner med levande celler från kor och får, och det ökända kvackarmedlet laetrile (läs mer på RationalWiki), ibland oriktigt kallad vitamin B17. Blev friskförklarad, återvände till USA, blev ännu sämre, återvände trots läkarnas varningar till Mexiko för en operation och dog.

Folk som dött i händerna på kvacksalvare, alltså. Även om några av dem, som McQueen och i synnerhet King, nog ändå inte hade långt kvar, så hade god palliativ vård varit att föredra framför ett plågsamt slut som bara gödde kvackarna.

Den satte pazuzu.


Inga kommentarer: