2021-11-22

Lördagsfråga 683: Nio

  1. Ian Carmichael som Lord Peter Wimsey i BBC:s The Nine Tailors (1974) efter Dorothy Sayers roman.
  2. Siktbild för en Glock 17, eller Pistol 88 som den kallas i försvaret, en mycket känd och spridd 9 mm pistol.
  3. George Gurdjieff, mystiker och förvillare. Bland annat känd för "Den fjärde vägen" där det niouddade enneagrammet spelar en stor roll.
  4. Doctor Who, här Doctor #10 (David Tennant) skruvandes på hundroboten K-9. Den som övervakar jobbet är ingen mindre än Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen) som först dök upp redan 1973. Från (nya serien) s2e3 School Reunion (2005).
  5. Tre av nio dödliga/som köttets väg ska gå/och bli hemska nazgûler i Saurons tjänst.
  6. Vadå "until hell freezes over"? I den nionde och nedersta kretsen är helvetet redan djupfryst, åtminstone enligt Dante som väl är vår bästa källa för sådant. Notera Dante och hans ledsagare Vergilius på klippan t h; Djävulen är stor. Man skymtar knappt de tre fördömdaste förrädarna som den onde tuggar på: Brutus, Cassius (också inblandad i mordet på Caesar) och längst in den värste av de värsta, Judas.
  7. En svensk och en finska i Ed Woods ärkekalkon, Plan 9 from Outer Space (1956). Karl Erik Tore Johansson kallade sig Tor Johnson i Hollywood och i brottningsrinken. Maila Nurmi var Vampira, uppenbar förebild för den senare Elvira.
  8. Den niosvansade katten i aktion.
  9. Uppsala tempel med kedja och allt, så som det beskrevs av Adam efter beskrivningar av bl a Sven Estridsson (som bott på platsen). Vart nionde år hölls en stor offerfest där av varje levande varelse av manligt kön nio stycken offrades och hängdes upp i trädet. Hur nu urvalet gjordes; men att människomän förekom är det man brukar fastna inför i den förvisso inte källkritiskt problemfria berättelsen.

Lördagsfrågan som var sin egen ledtråd satte Pi. Sista pusselbiten från magnus.


Inga kommentarer: