2021-11-15

Lördagsfråga 682: Bly

  1. Möjlig Christopher Columbus målad av Sebastiano Luciani. Han kallades del Piombo, ordet för "sigill", eftersom har var påvens så kallade sigillbevarare, en sinekur som kunde föräras konstnärer som gjort något bra för den heliga stolen. Antar att sigill var eller åtminstone hade varit av bly eftersom piombo är italienska för bly.
  2. Blyerts är däremot inte bly, även om man lätt kan tro det. Länge var det också just vad man trodde, och därför kommer namnet kommer från tyska Bleierz, "blymalm", liksom engelskans lead. Men så småningom fick man ordning på kemin och insåg att grafit är renaste kol, likt träkol, stenkol och diamant.
  3. Plomb du Cantal, en bergstopp i franska centralmassivet. Namnet har nog inget med plomb bly att göra utan är en förvrängning av pom, gammalfranska för äpple, syftandes på den runda formen.
  4. Nellie Bly (1864–1922), pseudonym för Elizabeth Cochrane, amerikansk journalist och äventyrerska. Kanske mest känd för att ha försökt att resa jorden runt på 80 dagar; hon fixade det på 72.

Den tunga frågan satte Tomas först.


Inga kommentarer: