2021-11-01

Lördagsfråga 680: Alice

  1. Ett ovanligt kaninhål för en ovanlig kanin. Monty Python and the holy grail (1975), såklart – jag befattar mig inte med den svenska titeln.
  2. Valrossen och snickaren – det är de som går på stranden – är en berättelse som ingår i Alice i Spegellandet (1871), där den berättas (en berättelse i berättelsen) av figurerna Tweedledum och Tweedledee. Här i Disneys version från 1951.
  3. Dronten i Oxford, The Oxford Dodo, är en av ytterst få lämningar av dronten, och innehåller de enda bevarade mjukdelarna av fågeln. Lewis Carroll bodde i Oxford och vi vet att han tittade på lämningarna tillsammans med en viss Alice Liddell. Det sägs att djuret blev riktigt känt sedan det förekommit i Alice i Underlandet (1865).
  4. Storbritanniens kungliga vapen med lejonet och enhörningen. De två djuren förekommer i en känd barnkammarramsa (i ett land där barnkammarramsor blivit mer kända än i något annat land jag känner till), och en berättelse om dem togs med i Spegellandet.

Kaninhålet syftar på det som inleder den första boken om Alice, det som leder till underlandet. Det har också blivit ett begrepp, när djupdykningar i olika fascinerande ämnen jämförs med nedramlanden i kaninhål.

Tricky satte den lördagsfrågan, på målfotot aningen före Joakim E.


Inga kommentarer: