2021-11-05

Förnäma flugor

Förnäm fluga av helt annan slag. Tror jag?

gör inte en fluga förnäm

- Blogg (2017)

han hade aldrig gjort så mycket som en fluga förnäm

- Bok (2020)

ungdomar som inte gör en fluga förnäm

- Nätet (2021)

Felskrivningen är inte särskilt vanlig – än. Jag har inte hittat några exempel i tidningar eller märkvärdigare sammanhang. Men det skulle inte ha överraskat. Jag gissar att det bara är en tidsfråga.

Hur tänker de som använder uttrycket med "förnäm"? Kort sagt: Inte. Uttrycket används som ett odelbart helt, där man inte analyserar eller tolkar orden som ingår.

Vad är det man inte skulle ha gjort med flugan? Vad betyder egentligen "förnär"? Etymologin är inte direkt självklar och betydelsen bred, men det känns ändå inte som ett ord man missförstår:

för när (ofta hopskriven till förnär), förr äv. allt för när, i (adverbiell l. prepositionell anv. i) uttr. som beteckna att ngt som göres l. sker innebär ett (orättmätigt) intrång i ngns rättigheter l. en orätt mot ngn l. kränker l. förnärmar l. sårar ngn l. är till skada l. förfång för ngn l. ngt.

- SAOB: NÄR

Om vi idag sällan gör folk förnär, så är det desto vanligare att man blir förnärmade. Uttrycket att "inte göra en fluga förnärmad" lär inte bli bevingat (ha!), men kan, givet att man tillskriver insekter den erforderliga psykologin, ses som en omformulering av att "inte göra en fluga förnär".


Inga kommentarer: