2021-08-17

Snåsamannen (1926–2021)

Joralf Gjerstad dog i juni. Han var känd som Snåsamannen efter födelseorten, och sades vara synsk. Han fick nog så många förfrågningar om borttappade prylar etc, men det främsta skälet till hans berömmelse var hans kvackande. Snåsamannen sades ha helande kraft i sina "varma händer" — begreppet var närmast hans varumärke. I en typisk session tjatar han "Kjenner du vermen? Kjenner du vermen?" om och om igen. Så kallad priming behöver inte vara avancerad för att fungera, särskilt när den kommer från en kändis vars påstådda förmågor alldeles för många tog på allvar.

Snåsamannen var verkligen känd, en nationalkändis av den gamla sorten som precis alla känner till. Saida var den svensk vars karriär kommer närmast, och hon kan som mest ha varit nästan lika känd. Men Snåsamannens karriär var mycket längre — som en Saida som pågick i decennier.

Dessutom fick Snåsamannen uppbackning från samhällets alla lager, inklusive de högsta. Karriärens topp kan ha inträffat 2002 när han fick kung Haralds förtjänstmedalj i silver. Så har ingen annan klok gubbe hyllats.

Det nämns ibland att Norge är ett av världens mest sekulära länder. Deras motsvarighet till ateist-föreningen Humanisterna har fyrtio gånger fler medlemmar per capita. Sådant kontrasterar mot den breda, djupa och folkliga uppbackningen kring bondfångare som Snåsamannen. Hans påstådda förmågor ska halva befolkningen  ha trott på, enligt en  undersökning. Jag vet inte om det är ett plus, ett minus eller varken eller att Snåsamannen var kristen.

Behöver det påpekas att hans påstådda förmågor aldrig undersöktes ordentligt? Inte ens när han fick en personlig inbjudan från James Randi att gemensamt utforma ett test. Om Snåsamannens övernaturliga förmågor varit i närheten av vad som påstods skulle ett sådant test ha varit en kakbit. Och inbringat en miljon dollar.

Det är roligt när charlataner bråkar. T h Norges mest kända spökpratare, prinsessan Märtha Louise. Hennes övriga verksamheter, som inkluderar healing, Rosenmetoden och slikt, kan Snåsamannen rimligtvis inte kritisera.


Några källor:

  • Wikipedia (norsk bokmål): Joralf Gjerstad
  • RationalWiki: Snåsamannen — den ilskna, avspända och framför allt skeptiska wikin kan nästan alltid rekommenderas, särskilt för sånt här


Inga kommentarer: