2021-08-09

Lördagsfråga 670: Vulcaniskt

  1. I en karta över solsystemet från 1846 skymtar innanför Merkurius bana banan för den hypotetiska planeten Vulcan, som man då ännu inte kunnat avfärda. Så småningom visade sig smärre avvikelser i Merkurius bana inte bero på en okänd planet — metoden hade använts för att hitta Neptunus — utan på egenskaper hos gravitationen som man inte blev på det klara med förrän Einstein lanserade sin allmänna relativitetsteori.
  2. Innan man utvecklat tillräckligt kraftiga raketer och tillräckligt små atombomber var det flygplan som gällde för de leveranserna. Ett brittiskt sådant var jetbombaren Avro Vulcan. Det på bilden smulades sönder 1958, mitt under en flygshow framför ögonen på en stor publik. En detalj som kan noteras är den vita färgen; planen var länge helvita för att skydda från atombombens ljussken.
  3. Tändsticksfabriken Vulcan i Tidaholm. Omkring sekelskiftet 1900 kom de flesta av världens tändstickor härifrån. Kuporna antar jag är (åtminstone delvis) en form av brandskydd, vilket inte hindrade att bränder uppstod då och då.
  4. Spocks vulcaniska hälsning, Vulcan salute, tänktes ut av Leonard Nimoy själv. Han inspirerades av en hälsning som användes av judiska präster (Nimoy var f ö jude). Jag vet inte om det tyder på någonting att Wikipedia-artikeln om Priestly Blessing är längre än den om Vulcan salute.

Den relativt lätta lördagsfrågan knäcktes av pazuzu, med Tricky en noslängd efter.


1 kommentar:

Tricky sa...

Vådan av att fundera för länge på en formulering som visar att frågan har klarats av utan att avslöja svaret…