2021-08-02

Lördagsfråga 669: Bamsigt

  1. Skeppshunden Bamse blev maskot för den norska marinen i Storbritannien under andra världskriget. (Läs mer på Wikipedia om den s k Utefronten eller Free Norwegian forces, ännu en av myriader sällan berättade historier från den outtömliga källa som är WWII.)
  2. En av arbetsmyran Rune Andréassons många serier skapades 1944 och hette "Äventyr bland djuren". Senare fick den namn efter huvudrollen, björnen på bild: "Brum och hans vänner". Det är alltså en annan Brum än den Brum som är Bamses son.
  3. Rolf Janson (1925–2017) ska ha gett åtminstone namnet åt katten Janson. Förläggaren Janson hade en lång karriär inom böcker och serier; för min del slår grundandet av Fantomen högt, men är inte i närheten av att vara chef på Williams förlag när det var de som gav ut Svenska MAD.
  4. Kung Krösus demonstrerar sin lycka för den vise Solon genom att visa upp några särskilt glittrande delar av sin omfattande förmögenhet. Solon svarar, med kraniet som pedagogiskt hjälpmedel, att en människas lycka inte kan avgöras under dennas liv, något som så småningom skulle demonstreras drastiskt för kungen. — Det kanske ska påpekas att Krösus var en högst verklig person. Han levde på 500-talet och var den siste kungen i Lydien, i dagens Turkiet. Han blev föremål för mytbildning och tänkvärda sagor redan i antikens Grekland.

Bamse, Brum, katten Janson och Krösus Sork ger ett givet svar. Det satte Magistern.


Inga kommentarer: