2021-08-10

Skedar och champagnebubbel

Det roligaste med detta påstående vore om det lever kvar pga att det aldrig prövas

Det finns nog dummare myter. Det finns definitivt besvärligare och farligare myter. Men jag kommer inte på något mer irriterande fnoskigt påstående än att en vertikal sked skulle kunna förhindra bubblor att passera.

Vilket inte hindrar att det ska prövas. Och "champagneskeden" har prövats flera gånger. Ett test som ser särskilt pålitligt ut var när Hans-Uno Bengtsson (salig fysiker som alla läsare av denna blogg bör känna till) och Mischa Billing (vinexpert) testade och tyckte att det fungerade. Hans-Uno kom fram till att det nog berodde på att skeden påverkade luftströmmarna så att de blev mindre effektiva på att transportera bort koldioxiden.

En besvärlig omständighet är att det inte verkar finnas något mekaniskt, neutralt sätt att mäta bubbligheten; man får känna efter. Vad är en sådan metod värd när folk tyckt att flaskor som varit öppna ett dygn varit mer bubbliga än oöppnade flaskor?

Leaving the bottle open and untreated worked better than hanging a spoon inside. In fact, the two bottles left open in the refrigerator for 26 hours averaged a higher score than any other treatment - including just-opened champagne.

Upplevelsen har rapporterats av såväl Mythbusters som (ovan) när några förmågor på Stanford försökte sig på experimentet 1994 (Champagne bubble myth: Forget the silver spoon). I ljuset av sådant låter varken bekräftande eller avfärdande särskilt övertygande.

Jag har heller inte sett någon som provat med annat än champagne. Vad det nu kan bero på … Men om man antar att skedens påverkan skulle vara fysisk och oavhängig de inblandade materialen, så borde det  fungera lika bra eller dåligt med sockerdricka som Bollinger.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tar detta som ett personligt angrepp.

Du vet att jag bor i ett land som producerar drickbart bubbel.

Testet måste ju vara blindat.

OK, jag ställer in tre flaskor i kylen. En med vanlig sked, en med silversked och en tillsluten en natt. Sällskapet tar fram dem och markerar glasen A, B och C. Jag byter till markering 1, 2 och 3. Jag smakar och rangordnar efter smak. Efter typ 10 prov kan jag ge svar. Har jag brister i min metod.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Spontant skulle jag säga att en flaska/metod är lite lite för att motverka slumpträffar. Men om resultatet är tydligt borde det funka för en enkel skattning. Kör i vind!

Anonym sa...

Jag menar naturligtvis (minst) tio tester med tre flaskor per gång.

MVH

Hans