2021-08-27

Drick X glas vatten om dagen

De faktoida kvarnarna mal dygnet runt, året om. Med flit eller av misstag produceras oavbrutet nya sagor och missförstånd, dumheter och vansinnigheter. En del är värda att tas itu med, andra inte. De flesta glöms snart bort.

Men så finns det några osanningar som aldrig verkar försvinna. De har jämförts med gummiankor: Man kan dränka dem hur många gånger som helst, men så fort man släpper dem åker de upp till ytan.

En sådan är så välkänd och etablerad att jag fått för mig att jag avfärdat den minst en gång, förmodligen fler. Men se, det var inte sant. För så vitt jag kan finna har jag aldrig tagit upp påståendet att man ska dricka åtta (sju? nio? men åtta är vanligast) glas vatten om dagen.

Som den klassiska myt den är har den tagits upp otaliga gånger i media, mer eller mindre detaljerat och populärt/fackmässigt. Till exempel så här:

– Om du lyssnar på kroppens signaler och fyller på med det du gör dig av med i olika situationer så behöver du inte fundera på att ständigt ha en vattenflaska med dig och dricka konstant. Det leder bara till att antalet toalettbesök ökar och kommer inte att leda vare sig till vackrare hy eller någon annan kroppslig fördel, säger Jenny Nyström, professor i njurfysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

- Experten: Så mycket vatten ska du (egentligen!) dricka per dag, Expressen 15 september 2020

Hos Snopes (som naturligtvis tog upp myten för länge sedan) konstateras att de åtta glasen kan ses som genomsnittet på ett värde som varierar kraftigt beroende på en rad olika orsaker. En viktig poäng är att vi även får i oss vätska genom maten.

In general, to remain healthy we need to take in enough water to replace the amount we lose daily through excretion, perspiration, and other bodily functions, but that amount can vary widely from person to person, based upon a variety of factors such as age, physical condition, activity level, and climate. The “8 glasses of water per day” is a rule of thumb, not an absolute minimum, and not all of our water intake need come in the form of drinking water.

- David Mikkelson: Eight Glasses of Water Per Day? Snopes 8 september 2014

Sammanfattningsvis: Drick när du är törstig – det räcker. Med undantag för undantagen, så klart. Vid (stark) värme, under (krävande) fysiska aktiviteter, eller andra särskilda omständigheter, så kan man så att säga behöva förekomma törsten. Men det är undantag, som sagt.

Det får räcka. Varifrån kommer då påståendet till att börja med?

Men detta är en myt som tros härstamma från en hälsorekommendation från 1945 som hävdade att vuxna bör få i sig 2,5 liter vatten. Detta skulle motsvara ungefär åtta glas vatten om inte rekommendationen även nämnde att vi får i oss merparten av detta vätskebehov via maten.

- Emma Frans: Bör vi dricka minst åtta glas vatten om dagen? [nej], SvD 2 december 2016

Ett årtal! Det ska vi granska. Som så ofta går det att gräva fram äldre belägg för de åtta glasen, eller närmare bestämt den populära 6–8-varianten:

And all adults require from six to eight glasses of water every 24 hours, if the food which they eat is to be diluted for its uses in the body.

- The Day Book, 9 januari 1917

Det har också länge funnits "hälsoregler" som rekommenderat vatten, men inte alltid med den exakthet som kännetecknar faktoiden.

Ett ännu lite tidigare belägg finns i en beskrivning av den japanska krigsmaktens hygien och hälsotänkande. Att man intresserade sig för det berodde på kriget mot Ryssland 1904–1905, där Japan, till mångas förvåning, gjorde väl ifrån sig och så småningom vann. 

… De japanska atleterna [soldaterna] dricka dagligen 4 ½ liter vatten.

… Upptagandet af 1 ½ liter vatten dagligen …

- Köpingsposten 22 april 1905

Not: Förvisso kan vattendrickande vara skadligt, i tillräcklig mängd. Det krävs snarare åtta liter än glas för att man ska få sådana problem, så de allra flesta av oss behöver inte bekymra sig. Men visst går det att dricka sig till hjärnödem, koma och död. Giftighet är bara en fråga om dos.


*


Som avrundning ett längre citat från en artikel vars rubrik är rena klickbetet – eller skulle ha varit idag.

… Att dricka fyra glas vatten om dagen …

- "Amerikanska skolhygien [sic] en brokig blandning av pjosk och ansvarskänsla", SvD 8 augusti 1923

Vad bloggpostens inledande bild beträffar överlämnas den som en uppgift till läsaren.


2 kommentarer:

Tomas Andréasson sa...

Denna göteborgska restaurangbåt har haft flera namn, bland annat det namn som anspelar på denna artikel. Men det roligaste inofficiella namnet är väl ändå "Matvraket"? :-)

Mannen i gorillakostym sa...

Ett glas vatten till varje brödskiva man ska äta, alltså.