2021-01-26

Halvsnödagen och Bondepraktikan

Plockar du fram Bondepraktikan, den här gamla folkboken från 1600-talet med bland annat väderleksspådomar, och så bläddrar du dig fram till 25 januari. Då står det där att det är "halvsnödagen", ett ordspråk från Sörmland som innebär att hälften av vinterns snö, den ska ha kommit nu.

- Nu firar vi halvsnödagen, Sveriges radio P4 Dalarna 25 januari 2019

Uppdaterat: Har skrivit om denna bloggpost eftersom dagen visade sig ha historisk förankring.

Om man faktiskt plockar fram ett exemplar av "folkboken" och bläddrar fram till 25 januari så hittar man ingenting om någon halvsnödag. Bara typiska klokskaper i den här stilen:

Skijn Solen S. Pauli Dagh klaar (then 25. Januarij.)
Thet betyder wisst ett fruchtsampt Åhr.
Men blifwer thet Regn eller Sniö
Då få wi ett medelmottigt Åhr at see.

Bondepraktikan (1662), första svenska utgåvan

Några ord om Bondepraktikan ... Många tror att den är en förträfflig källa för kunskap om gamla traditioner och uppfattningar. Det är den inte. Bondepraktikan är en ursprungligen tysk text från 1500-talet som först översattes till danska, och därefter (utifrån den danska förlagan) till svenska. Några småbitar har lagts till ur svenska folktraditioner, men det allra mesta är importerat gods. Till exempel kommer dess medicinska delar mestadels från den medeltida skriften Regimen sanitatis, som gavs ut av den medicinska skolan i Salerno — mycket mindre folkligt blir det inte. Bondepraktikans rykte har gjort att många uppgifter som "känns" som om de kommer från den tillskrivs den, trots att de inte alls kommer från den. Se t.ex. Bondepraktikan om fruntimmersveckan.

Icke desto mindre har det funnits en uppfattning på sina håll om att vintern skulle vara halvgången på Paulusdagen den 25 januari (eller kanske Henriksdagen 19 januari; förmodligen har fler alternativ funnits). Då ska hälften av vinterns snö ha fallit, björnen vänder sig i sitt ide, och vad annat man tänkt ut. Men i Bondepraktikan letar man förgäves efter såväl uppfattningen som ordet.

För "halvsnödagen" är en modern konstruktion. Efter lite gräv hittar jag det första belägget på archive.org:s arkivering av temadagar.se den 26 mars 2011. Närmast tidigare arkivering är den 23 november 2010 och då fanns ordet inte med.

Se även Mattias Axelsson: Vad är "halvsnödagen"? Högtider och traditioner, 25 januari 2021


4 kommentarer:

Anonym sa...

Det jag har hört från min pappa (lantbrukare i Västergötland) var att när granen fäller sina gamla barr, då har hälften av snön kommit.

Hexmaster sa...

Jag letade lite lamt efter ordstäv som liknade halvsnödagen men fann inga bra ingångar. Så tack för den! Då finns det åtminstone ett exempel på att folk "förr" (hur långt det nu kan gå tillbaka) ägnade den tänkta snöhalvan en tanke.

Hexmaster sa...

Över huvud taget finns det en del uppgifter i stil med att "lika mycket snö skall falla efter som före Paulus". Ordet halvsnödagen verkar dock inte vara mycket äldre än 2011.

Anonym sa...

Jag har i mina hemtrakter väster om Siljan hört att när det ligger ett lager med gamla barr på snön då har hälften av snön kommit. De som haft detta riktmärke har varit födda på tidigt 1900-tal dvs före 1910.