2021-01-27

Vita handskar och gamla böcker

- "Rare book being held by person wearing white gloves" — här passade det bra med en bildbanks-bild, från alamy

I historieprogram hanteras ibland gamla ömtåliga böcker. Då har det, särskilt på senare år, blivit allt vanligare att de medverkande bär tunna, vita bomullshandskar. Men inte i alla program — vilket verkar underligt. Böckerna är ju sig lika. Hur går det till på riktigt, när man inte gör historiska tv-program? Vad säger fackkunskapen?

Fackkunskapen säger för det första att det finns olika sorters material där man behöver tänka på olika saker. Oftast nämns fotografier, av gamla analoga framkallade slag. Där kan även ytterst små mängder kemikalier, som kan överföras via huden, reagera på oönskade sätt. Där är man sedan länge helt ense: Då är det handskar som gäller. Ett annat är metaller, som ju förekommer på vissa böcker. För att inte tala om böcker med arsenik och andra giftigheter ... Även då är det handskar som gäller.

Men när det gäller hantering av "vanliga" ömtåliga böcker så rekommenderas sällan handskar. Det är tvärtom vanligare att man inte ska bära handskar.

En anledning är att den som bär handskar får sämre "känslighet" i händerna; det är lättare att tappa volymer. En annan är att tyget lätt fastnar i kanterna på gamla fnasiga, tunn-tunna pappersark, eller drar med sig färgpartiklar från själva sidorna. Det finns en uppfattning om att huden, liksom i fallet med fotografier, kan överföra kemiska ämnen som kan skada material på lång sikt, men de som letat efter belägg (Baker & Silverman) hittade just ingenting; det verkar vara en nischad vandringssägen. Bomullshandskar skyddar inte mot svett, tvärtom. Och de är mycket effektiva på att dra åt sig smuts.

Sådant destilleras till följande i den handledning som vårt eget Kungliga Bibliotek länkar till:

Vid hantering av vissa föremålstyper är det absolut nödvändigt att bära bomullshandskar. Detta gäller till exempel fotografiskt material. I andra sammanhang kan handskar däremot utgöra en risk, bland annat vid hantering av papper med trasiga kanter, då fragment kan fastna i bomullen. Fördelen med att använda handskar måste vägas mot de risker som kan uppstå.

- Att bevara — en handledning för bibliotek (PDF)

Men riktlinjerna varierar. Den som vill bläddra i gamla volymer i Vadstena landsarkiv ska ha vantar på.

Bomullsvantar ska användas och finns att låna.

- Välkommen till Riksarkivet — hanteringsregler vid besök i läsesalarna (2014)

Skillnaden verkar bero på vilka organisationer arkiven hör till, snarare än att det skulle vara någon skillnad på ömtåliga böcker i Stockholm och Vadstena. Hur man kommit fram till de olika besluten återstår att se. Naturligtvis skulle jag inte drömma om att käfta emot eller bryta mot reglerna. Men nog verkar det som om det finns något att styra upp.

En institution som hanterar väldiga mängder oersättliga verk, och som dessutom skrivit informativt och lättläst om hanterandet, är Smithsonian. Där är det, för såväl personal som besökare, rena, torra händer som gäller för den som ska hantera ömtåliga böcker. Handskar ska inte bäras.

Smithsonian Libraries Special Collections stipulates that staff and readers have clean, dry hands when handling books.

- Alexandra K. Alvis: No love for white gloves, or: the cotton menace, Smithsonian 21 november 2019

Den bloggposten, som rekommenderas, länkar till vad som verkar vara huvudkällan i frågan: Baker & Silverman. Artikeln är långt läsbarare än man kan tro om ett paper i en vetenskaplig journal, och rekommenderas redan därför. Bland mycket annat konstaterar de att seden med vita bomullshandskar verkar ha spridit sig under 1990-talet, och nog inte är mycket äldre än så. De citerar några kolleger som vägrar att låta läsare hantera ömtåliga böcker med handskar — och jämför med samma budskap i citat från sekelskiftet 1900.

White cotton gloves provide no guarantee of protecting books and paper from perspiration and dirt, yet they increase the likelihood of people inflicting physical damage to collection material. Implementing a universally observed, hand-cleaning policy is a reasonable and effective alternative to glove-use, and it follows the standard protocol employed by book and paper conservators before handling the very same material.

- "Conclusion"; Cathleen A. Baker & Randy Silverman, "Misperceptions about white gloves", International Preservation News [PDF] (december 2005)2 kommentarer:

Anonym sa...

En billighetsversion av bomullsvantar går att köpa på apotek. Jag har sett dem säljas i tiopack (fem par). Det verkar som om de bara är tänkta att användas en gång. Själv använder jag dem många gånger och tvättar mellan varven ända tills de går sönder.

Erik Eriksson sa...

Intressant video som visar hur Internet Archive scannar böcker:
https://www.facebook.com/internetnetarchive/videos/252387973129402/
Utan handskar. :-)