2021-01-11

Lördagsfråga 642: Vaccin

  1. Dolly Parton och Porter Wagoner var en framgångsrik duo innan hon fick ännu större framgångar på egen hand.
  2. Edward Jenners första upptäckt av rang var att det är gökungen som vräker ut värdens egna ungar, snarare än gökmodern vilket man dittills trott. Senare kom han att göra medicin av en känd egenskap hos kokoppor, nämligen att den lindriga sjukan ger immunitet mot de betydligt allvarligare smittkopporna.
  3. En ko av rasen SRB, svensk röd och vit (även: rödbrokig) boskap. Det finns omkring 40 000 SRB i landet vilket gör det till ett av våra vanligaste kreatur.
  4. Ett gummibandsplan av klassen F1B. Den kallas även Wakefield efter lord Wakefield som 1928 satte upp ett pris modellflygare kunde tävla om under vissa regler. Pengarna kom från företaget Castrol som Wakefield grundat, vars produkter gummibandsplan inte har så stor användning för.

Dolly Parton har på sistone fått uppmärksamhet för att ha sponsrat Moderna med arbetet på ett vaccin mot covid. Det första moderna vaccinet uppfann Jenner omkring 1800. Namnet tog han från kokopporna, eller närmare bestämt själva korna, vacca. Namnet Wakefield kommer tyvärr att för överskådlig tid vara associerat med vacciner men det är en annan sak.

Denna tydligen relativt överkomliga lördagsfråga, som gärna får sätta trenden för 2021, knäcktes allra först av Tricky.

Inga kommentarer: