2021-01-08

Dela inte saker som du inte vet vad det är

"Police are squabbling with protesters ... Oh, there we go! — And they just reached the Capitol again."

- Marcus Dipaola, TikTok 7 januari 2021

Det här klippet cirkulerade tidigt under händelserna. Man ser på håll uniformerad polis och aktivister på ömse sidor om en avspärrning; avspärrningen öppnas; folkmassan närmar sig. En del människor befinner sig redan på filmarens sida om avspärrningen, men sedan den öppnats är det fritt fram.

Den som delat klippet (någon annan än filmaren) har lagt dit en kommentar som gör det hela mycket intressant, men som är svår att kontrollera enbart genom att titta på klippet: "THEY LITERALLY JUST LET THEM THROUGH!" — Eftersom det var svårt att kontrollera, lät jag bli att dela klippet. Men nog kliade det i fingret.

Snart nog dök ytterligare information upp. Journalisten Justin Miller ställde några frågor till Dipaola, som också är journalist:

[Dipaola:] Around 2 p.m., protesters outnumbering cops "100 to 1" gathered on the North front of the Capitol. "The cops ran to the steps to try to form a line with their asps, got overwhelmed and pushed back up to the top."

"They definitely didn't just open the barriers, the pro-Trump rioters made a fist like they were going to punch the cops, which is why I started recording, then they backed off the barricades. Completely outnumbered, there wouldn't have been any point in fighting"

[Miller:] Did cops open the gates?

@marcusdipaola: "No, the barrier was there, protesters just pushed it aside and the cops abandoned their post."

Capitol Police were overwhelmed because their superiors didn't adequately reinforce the Capitol "hoping to avoid inflaming tensions"

- Justin Miller @justinjm1, Twitter 7 januari 2021

Miller lade senare till en film med motsvarande händelse från andra sidan av Capitolium, där poliser drar sig undan en betydligt större folkmassa, och det är enklare att avgöra vad som händer. 

När det smäller till nånstans, och massor av information av varierande kvalité yr omkring, är det oj så lockande att dela med sig av pärlor man hittat. Men eftersom det då är som svårast att avgöra vad som är sant, falskt och mittemellan, är det då man ska vara mest restriktiv med att dela på sociala medier. Vänta hellre en stund och se vad som dyker upp. Varför så bråttom?

Man kan också formulera det så här: Ju mer jag vill dela, desto viktigare är det att inte dela just precis nu. (Jag kallar den "tumregeln" eftersom tummen ofta är "delningsfingret".) I det här fallet skulle man även kunna uttrycka det som "dela inte saker som du inte vet vad det är".


Inga kommentarer: