2021-01-13

Minnen av Alamo

President Donald Trump's niece, Mary Trump, tells CNN's Chris Cuomo that Trump is "undoubtedly" visiting Alamo, Texas, to invoke the symbolism behind the historic battle that happened there.

- Mary Trump on why Trump is visiting Alamo, Texas, CNN 12 januari 2021

Det Alamo, Texas som Donald Trump besökte är inte i närheten av den Misión de Álamo där ett mycket omskrivet slag stod. Det är det många som vet, inklusive de i klippet ovan — däremot inte den som skrev texten i nyheten. Och det är många i nyhetsflödet som blandar ihop orten med fortet i San Antonio, Texas (det är därför 1836 års Alamo skrivs med bestämd artikel, the Alamo). Vad dagens huvudperson vet är en öppen fråga. Inklusive om han, som Mary är inne på, har en aning om hur slaget slutade.

Slaget vid Alamo 1836 ingick i ett omfattande krig, där flera delar av Mexiko försökte slå sig fria. En av dem var det som skulle bli delstaten Texas. Deras sida förlorade vid Alamo, med besked; om inte alla deltagare dödades, mot slutet under former som skulle ha stridit mot Genèvekonventionen, så var det bra nära. Den militära betydelsen av slaget var begränsad. Propagandavärdet av mexikanernas slaktande var desto större. "Remember the Alamo!" blev snabbt ett slagord, och det var på så sätt förlusten bidrog till seger och självständighet. När USA:s historia berättas, särskilt på det klassiska heroiska sättet, har slaget en roll motsvarande Thermopyles i Europas (där perserna krossade en liten grekisk styrka men förlorade kriget, med potentiellt oerhört stora historiska konsekvenser). Tillsammans med Little Bighorn och Gettysburg hör Alamo till den amerikanska allmänbildningen, sådant som "alla" känner till. Åtminstone nästan alla.


Inga kommentarer: