2019-08-02

Slut på Weledas kvack

Sista augusti är sista dagen som Weledaapoteket i Järna får sälja sin antroposofiska medicin, med några få undantag.
- Ursula Flatters om stängningen av Weleda-apoteket: ”Det är skamligt”, SVT 1 augusti 2019

Vad är då Weleda och antroposofisk medicin?

Spridda slagningar ger gott om träffar på namnet Weleda. För märket har sålts in hos en rad kedjor, stora som små.
Weleda är ett naturligt, ekologiskt hudvårdsmärke med produkter som är dermatologiskt bevisat effektiva.
- Apotea
Weledas mål är att bevara, förbättra och återställa människors hälsa.
- Kronans apotek
Weledas produkter bygger på 90 års erfarenhet och en unik kunskap om läkeväxter kombinerat med modern produktutveckling.
- Kicks

Om man inte visste bättre kunde man tro att antroposofernas Weleda var som vilket varumärke som helst inom medicin och kosmetika, möjligen ännu varmare och äktare, med ytterligare några skedblad oegennytta nedrörd. Så är förvisso inte fallet, eftersom det är antroposofernas varumärke.

Den antroposofiska medicinen bygger till stor del på homeopati (som, ifall någon missat det, går ut på att späda ut substanser absurt mycket). På denna grund av kvacksalveri har antroposofernas grundare och profet Rudolf Steiner lagt till lite gott och blandat. Läkaren Mats Reimer har plockat fram några exempel på antroposofiska kurer ur dokumentationen.

I en redogörelse för vad 43 patienter fått dominerar preparat baserade på växter, mineral och metaller, till exempel Ferrum siderum ("stjärn-järn") D20, det vill säga järn från meteorit utspätt 100 triljoner gånger. En patient hade (antagligen mot ryggont) fått Disci Comp Cum Stanno med mellankotskivor från nötkreatur, hela myror samt bambu, metalliskt tenn och åkerfräken.

En ung kvinna med ångestsymptom behandlades med den magiska antroposofiska eurytmi-dansen, rytmisk insmörjning med kopparliniment, och en mängd olika antroposofiska homeopatiska preparat, t ex Aurum D10/Stibium D8, mjölksocker med homeopatiskt utspätt guld och antimonsulfid) och Conchae D7 med homeopatiskt silver och ostronskal.
Men mitt huvudargument mot dessa medel är att de inte tagits fram genom naturvetenskaplig forskning utan genom Rudolf Steiners ”andevetenskap”. Det finns ingen anledning för lagstiftaren att skapa en gräddfil för den religiösa antroposofiska medicinen. Nu är det nog och hög tid att avsluta Vidarklinikens 30-åriga bruk av oregistrerade läkemedel.
- Mats Reimer: Vidarkliniken vill inte visa sitt medicinskåp, Dagens Samhälle 4 november 2015

"Dispens"? Riktiga läkemedel som ska börja säljas behöver visa upp dokumenterade effekter och bieffekter. Men tack vare ett skickligt lobbyarbete har antroposoferna ända sedan starten fått dispens för detta krav, och kunnat sälja sina Hogwarts-dekokter utan att behöva dokumentera någonting. På denna gräddfil har de susat fram sedan 1985, då Vidarkliniken grundades i Järna utanför Södertälje.

Företrädaren Flatters förklarar det som att antroposofisk medicin behöver ett eget regelverk:
Problemet just nu är att vi inte har ett regelverk för antroposofiska läkemedel. Och det är skamligt! Rent skamligt att man inte har lyssnat. Så vi vill gärna registrera våra läkemedel, men vi kan inte.
- Ursula Flatters, styrelseledamot och tidigare verksamhetschef på Vidar rehab, f.d. Vidarkliniken, SVT

Men det är vad den antroposofiska medicinen haft fram tills nu. "Regelverket för antroposofiska läkemedel" har gått ut på att de inte har behövt följa regelverket för alla andra läkemedel. Om antroposofiska läkemedel varit minst lika effektiva som alla andra läkemedel så hade de klarat kraven. Så vad är problemet? Att antroposofiska läkemedel är skräp. Och det går inte att skaka av sig misstanken att de som arbetar med antroposofisk medicin vet om det.
Jag tror att läkarna på Vidarkliniken förstår att för andra kollegor framstår innehållet i deras delvis homeopatiska medicinskåp som helt absurt, och därför vill de inte gå in i en diskussion om vad preparaten innehåller (eller i fallet med homeopatin, kunde ha innehållit om de inte spätt ut så mycket).
- Mats Reimer, Dagens Samhälle

Men nu får de suktar efter preparat med obelagd effekt eller belagd oeffekt leta på andra håll. Inte för att alternativ saknas.

Inga kommentarer: