2019-08-29

Hesa Fredrik

[OBS! Uppdaterad bloggpost]

Larmet testades för första gången 1931 och även om dess officiella namn är Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) fick den snart sitt mer kända namn. Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, tyckte att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och uttrycket spred sig sedan snabbt.
- Försvarsmakten: Hesa Fredrik

Om Rydqvist idag är känd för någonting ö h t så är det för signalen, och i någon mån den apparatur som frambringar den. I min egen bok borde hans främsta orsak till berömmelse vara skapelser som Alfred Vestlund, Paulus Bergström och f. förrädaren Hildor Peterzohn; han var huvudskribent i Grönköpings Veckoblad under flera år och bidrog med flera figurer som blivit fasta inventarier.

Uppdaterat:
Hesa Fredrik (alarmsiren för flyglarmssignaler): infört av publicisten Oscar Fredrik Rydqvist såsom rubrikord i Dagens Nyheter 27 mars 1931; uttrycket, som anspelade på förf:s eget förnamn (och på en envis halsåkomma) användes därefter av honom såsom signatur i tidningen.
- Pelle Holm, Bevingade ord (1962)

Här är rubriken:


Men läser man artikeln hittar man följande:
Maskinisten Karlsson i Södra latin var emellertid, när man kommit så långt, redan på väg upp på skoltaket. Man hade just avslutat ett möte med Konsum uppe i aulan, då hr Karlsson plötsligt kände det susa i öronen.
– Aj tusan, menade han, nu är "Hesa Fredrik" i gång på taket.
Rydqvist verkar alltså inte ha varit inblandad i myntandet. Han gav det dess första spridning, och använde det senare som signatur vid enstaka tillfällen. Hans vedertagna byline var och förblev Åbergsson. "Hesa Fredrik" nämns inte ens i den fylliga dödsruna Jolo skrev (publicerad 13 mars 1965).

Det är verkligen inte ofta som Pelle Holm är fel ute. Jag kan inte minnas ha hittat några andra tveksamheter hos honom över huvud taget; har hittat betydligt fler hos mig själv, t.ex.

En till: Det förekommer en dimmig uppfattning om att signalen testas varje månad. Det har varit sant, men det är mycket längesedan.
Under andra världskriget hade man begränsad provning varje helgfri måndag en gång i månaden klockan 15.00. Sedan andra världskrigets slut har testet istället genomförts kvartalsvis.
- Försvarsmakten

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bevis för att mitt minne (och andras) är alkoholskadad. Jag hade kunnat sätta en rejäl slant på att det var en gång i månaden https://krisinformation.wordpress.com/2013/12/02/en-val-etablerad-skronas-dod/

MVH

Hans

Anonym sa...

Jag är född 1945 och jag kommer mycket väl ihåg att kl 3 den första måndagen i månaden testades flyglarmet. Larmutrustningen satt på taket till skolan, Ljudet hördes vida omkring och det skrämde mig. När jag började skolan 1952 kände jag oro inför att flyglrmet skulle testas när jag var i skolan. Men oron var obefogad för skolan slutade redan vid halv två. Fast vid något tillfälle var vi kvar i skolan när larmet testades och till min förvåning så hördes det nästan inte alls inne i skolan. Inte så konstigt eftersom tratten som ljudet gick ut genom var riktad bort från skolan.