2019-08-01

Gåtan Harlem

Harlem came out he grabbed a empty bottle on the street and smashed it
- Förhör med den åtalades assistent, ur förundersökningen
I utredningen om ASAP Rocky finns uppgifter om att “Harlem” ska ha slagit en flaska mot en person under bråket i Stockholm.
Men varken artisten eller någon i hans sällskap ville berätta för polisen vem som kallas för Harlem, eller om det är ett uttryck.
- Gåtan Harlem gäckar polisen i ASAP Rocky-utredningen, Aftonbladet 1 augusti 2019

Ett uttryck som "Harlem came out" behöver inte syfta på att en person kallad Harlem kommer ut (ur en byggnad eller vad man nu tänker sig). I sammanhanget är det tämligen klart att det ska tolkas på ett annat sätt. Svenskan har ingen direkt motsvarighet, men om man tänker sig en göteborgare som drar en vits skulle någon kunna beskriva det som att "göteborgaren kom ut [ur densamme]", dvs personen manifesterar en egenskap som anses typisk för göteborgare – för att uttrycka det på ett tillkrånglat sätt. Vad assistenten förmodligen avsåg med "Harlem came out" var alltså att någon surnade till.

Detta kände uppenbarligen inte den polis till som förhörde den åtalade artisten.
Polisen: Vad menar NN när hon i samma konversation skriver: ”Harlem came out he grabbed a empty bottle on the street and smashed it on the person”?
ASAP Rocky: Jag vet inte vem Harlem är.
- Vet du om det är någon annan som kallas för Harlem?
- Nej.
- Varför skriver hon och refererar till någon Harlem?
- Jag vet inte, ni får fråga henne. Hon säger massa saker som jag inte vet varför hon säger. 
Å andra sidan ger inte heller denne intryck av att förstå vad som avses. Men det kanske beror på den komprometterande uppgiften att personen ifråga skulle ha tagit till en krossad flaska som tillhygge.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Eller snarare "göteborgaren i honom kom fram".

Thomas sa...

Kruxet är bara att det tycks inte finnas några som helst belägg för att det skulle finnas ett uttryck med lydelsen "Harlem came out".
Ex.vis ger en googling inte en enda träff med den betydelsen. Hade det varit ett idiom hade det gett många träffar. Inte heller har någon av alla dessa som påstår att det skulle vara ett idiom, kunnat prestera ett enda belägg för saken. Och till sist, inte ens den som skrev det, hävdade att det var ett uttryck med den påstådda betydelsen.

Slutsats: Att "Harlem came out" skulle vara ett uttryck är en efterhandskonstruktion, ett påhitt.

Anonym sa...

Jag har inget att tillföra just denna fråga, men att saker kan missförstås vet jag väl.

Utredare har letat efter skurkar vid namn Pusjkin, efter att ha läst namnet i korrespondens. De sökte efter Pusjkin :D utan att fatta att allt var referenser till klassisk rysk litteratur.

/koroshiya

AH sa...

"It was a Rocky week, get home ASAP A$AP!" - Trump

Vet att jag inte är den första som påpekar det, men vem hade kunnat ana att göteborgaren i Trump skulle komma ut.