2019-08-15

Rista blodörn

Vad pågår här? Bildsten från Lärbro, norra Gotland, 700-talet.
Det finns ingen mer än han som kan äta kräftor i Sverige, och när han ser någon annan råka äta kräftor säger han: Du kan inte äta kräftor. Först gör han ett snitt omkring kräftans huvud, och sedan han fått hålet för mun, suger han. 
- Det är det finaste, säger han. Sedan lossar han thorax från underredet, ristar blodörn som han kallar det, sätter tänderna i skrovet och suger i djupa drag; därpå släpar han de små benen som sparris. Därpå äter han en nypa dill, dricker en mun öl och biter i smörgåsen.
- August Strindberg: Giftas

När det gäller att uppfinna ruskiga metoder för att plåga och ha ihjäl folk har det aldrig funnits någon brist på fantasi, det är det ingen som ifrågasätter. Däremot har det ofta funnits brist på källkritik när folk tagit påståenden för fakta. Det mest kända tortyrredskapet som hittats på i efterhand är nog järnjungfrun (se bloggposten Iron Maiden). Var blodörnen ligger på den skalan är inte självklart. Fast 1878 var familjebokens författare säkra på sin sak:
Att rista blodörn var ett af våra hedniske förfäder användt grymt sätt att döda, hvilket bestod deri att man genom delinqventens rygg bröt ut hans refben, hvarigenom dessa fingo likhet med blodiga vingar, strödde salt i såren och utslet de inre delarna.
- Nordisk Familjebok: Blodörn

Problemet är, som så ofta i sammanhanget, att källorna är få, sentida, och inte sällan har ytterligare källkritiska problem dessutom. Vi känner till exempel bara till summa två personer som ska ha avlivats med metoden: Kung Ella av Northumbrien och Halvdan högben, son till Harald Hårfagre.
Forskarvärlden är delad i frågan om huruvida blodörnsristande verkligen har ägt rum. Vissa har hävdat att avrättningsmetoden är alldeles för säregen och specifikt grym för att vara ett fantasifoster. De stöder sig på att scener som påminner om blodörnsristande återfinns på gotländska bildstenar. Åsikten har framförts att det rörde sig om en typ av människoffer till Oden. Några bevis finns dock inte, och andra forskare har bestämt hävdat att allt är ett påhitt av skandinaver på medeltiden – eller rentav resultatet av missförstånd.
- Dick Harrison: Att rista blodörn, Historiebloggen i SvD, 29 juni 2014

Wikipedia (eng.): Blood eagle – för övrigt långt överlägsen svenska Wikipedias lilla stub

Inga kommentarer: