2019-08-28

Exploderande surströmmingsburkar

Surströmming är oftast inte tillåtet att packa vare sig i handbagage eller incheckat bagage på grund av risken för läckage och skador, kontrollera därför med det flygbolag som du ska resa med vad som gäller.
- Transportstyrelsen: Mat och dryck

Transportstyrelsen nämner inte uttryckligen risken för explosioner (om det inte inkluderas i "skador"). Men det finns det andra som gör.
Several major airlines have banned the fish, arguing they are pressurised goods and must be classified as potentially explosive.
- Sweden fire turns cans of rotten fish into exploding missiles, BBC 2 maj 2014

BBC:s artikel utgår ifrån en brand i en sjöbod där några tusen burkar fisk förvarades. Där var det värmen som fick dem att explodera. Men kan en burk med surströmming explodera på grund av inre tryck? Nej, enligt Ruben Madsen, surströmmingsföretagare på an- och doftrika Ulvön:
Det finns en gammal myt om att surströmmingsburkar exploderar om man tar med dem på flyget. Men de kan inte explodera, möjligen kunde det uppstå läckage i något enstaka fall längre tillbaka. På 1950-talet hade inte flygplanen dagens tryckkabiner och burkarna gjordes i falsmaskiner som inte höll den kvalitet de gör i dag. Uppstod det då ett litet läckage kunde laken spruta ut, ungefär som när en Coca-cola burk med ett pyttelitet hål ligger och pyser ut innehållet.
- Myt om exploderande surströmming krossad, Allehanda 14 december 2005

Samme expert har fått uttala sig fler gånger i media när frågan kommit på tal:
En 24 år gammal surströmmingsburk i Norska Trysil har fått stort genomslag i norska medier. Under en fest kilades burken fast under ett tak och glömdes bort. Sedan dess har jäsningsprocessen gjort att burken expanderat och taket höjts med två centimeter. 
[...] 
Det har funnits farhågor om att burken kommer explodera, men det avfärdar Ruben Madsen. 
– Finns ingen chans i himmelriket, säger han.
- Jäsande surströmmingsburk höjde taket med två centimeter, SVT 8 februari 2014

Även om burkarna inte exploderar så räcker risken för läckage, och därpå följande ersättningskrav och saneringsnotor, mer än väl för att flygbolagen ska förbjuda dem. Men i det allmänna medvetandet föredrar vi naturligtvis explosioner alla dagar i veckan.

Inga kommentarer: