2018-10-14

Indisk pseudohistoria

Ganesha (t.v.) och Narendra Modi
We worship Lord Ganesha. There must have been some plastic surgeon at that time who got an elephant’s head on the body of a human being and began the practice of plastic surgery.
- Indiens premiärminister Narendra Modi den 25 oktober 2014

Modi talade i samband med återinvigningen av ett stort och modernt sjukhus i Mumbai. Det står alltså en hel del vårdpersonal och får höra talas om forntida avancerade transplantationer (snarare än plastikkirurgi, men det känns inte relevant att angripa det felet). Han nämner även en av hjältarna i eposet Mahabharata. I boken berättas hur Karnas mor inte fick honom på det vanliga sättet utan som en gåva från gudarna. Modi utvecklar:
If we think a little more [!], we realise that the Mahabharata says Karna was not born from his mother’s womb. This means that genetic science was present at that time. That is why Karna could be born outside his mother’s womb.
Att Indien har en tradition av undergörare, guruer och charlataner är välkänt. Flera av deras läror och sekter har i mer eller mindre anpassad form fått stora framgångar i västerlandet. Mindre känt är den tradition av patetiskt patriotisk pseudohistoria som citaten ovan är exempel på. När regeringschefen för världens näst folkrikaste nation ogenerat kläcker ur sig sådant så kan man ana vidden och djupet av de galenskaper som frodas bland undersåtarna.
2 kommentarer:

Anonym sa...

Nog är det groteskt alltid, ifall karln menar allvar. Det är ju som att Sveriges statsminister skulle vara ungjordskreationist -fast å andra sidan, det var väl vad statsministern eller närmaste motsvarighet faktiskt trodde på långt in på 1800-talet.

Jag vänder mig mot att du får det att låta som att du vill peka ut Indien som särskilt efterblivet och benäget att tro på dumheter. Så kanske det är, även om jag inte fått det intrycket av att läsa The Hindu och India Today -fast jag tycker inte att uttalanden av premiärministern bevisar detta. Vi skall inte förglömma att i USA är tron på någon sorts övernaturligheter vanligare än att man tror på evolutionen. Mike Pence, USAs vicepresident, tycks vara evolutionsförnekare. Donald Trump har som bekant en hel del konstiga tankar han tänker offentligt.

Har du en värdsbild som är någotsånär fri från woo, så tillhör du en minoritet -låt vara att den är växande.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Jag har sett mer än en artikel där indier skrattar åt new age:are i väst, som tar deras traditioner och läror på långt större allvar än vad de själva gör. Och förvisso ligger Indien väl till beträffande såväl spetsforskning som infrastruktur. Att sådant kan samsas med ovetenskapligheter som kreationism och religiositet i allmänhet ("någon sorts övernaturligheter") är inget nytt. Samtidigt finns där en utbredd och föga känd tradition av att guruer umgås och påverkar även samhällets toppar; jämför när skojaren Sai Baba fick statsbegravning 2011 med dåvarande premiärministern bland gästerna.
Men det är, tycker jag, skillnad på pseudovetenskaper. von Däniken är värre än Uri Geller, för att dra till med ett exempel.