2018-10-05

Jägare Andersson

Goddag. Jag heter Johan Andersson. Född -24. Far och mor är Kristian och Malena här på gården. Jag har haft två äldre systrar, de är borta nu. Nu har jag två yngre systrar. Jag är ensam son så det blir väl jag som får ta över här en vacker dag. Tills dess händer det, om andan faller på och tid finnes, att jag passar på att jaga lite!
När eder Hexmaster inte knäcker myter, skriver böcker eller gör annan nytta, mer eller mindre, så händer det att han greppar bössan och idkar historisk teater.

På gamla hemön Tjörn ligger Säbygården. Där kan man ibland träffa folk som levt på gården. De berättar om sina liv, vad de varit med om, vad de tänker och hur de planerar för framtiden. Min roll har varit Johan Andersson (1824-1865), hemmasonen som helst gick runt i bergen och jagade. En ovärderlig källa har varit den jaktdagbok han skrev under de sista åren (Anotations-Bok öfver jagt och djurfångst), och som en ättling sedan kompletterade med beskrivningar av områdets djurliv vid tiden, hans vänner, med mera (Lennart Nilsson, En jägares dagbok (Stiftelsen Säbygården, 1986)).

Att "reenacta" historia på det sättet är oerhört intressant, lärorikt och roligt, och kan varmt rekommenderas. Förhoppningsvis får även publiken lära sig ett och annat.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag får medge att det låter väldigt intressant, både att göra och att se.

Får man fråga litet:

Hur pass mycket kan Johan Andersson läsa, skriva och räkna?
Förväntas Johan Andersson vänta med att gifta sig tills han tar över gården?
Hur gudsfruktig är egentligen Johan Andersson?

Sensemaker

Hexmaster sa...

1) Fullt tillräckligt 2) nä det kan jag inte tänka mig, fast någon fru A. blev det aldrig 3) inte det ringaste, hoppas och tror jag.

Anonym sa...

Johan har ju Andersson som riktigt efternamn förmodar jag då fadern heter Kristian. Hur länge har familjen haft detta som riktigt efternamn (och inte som ett patronymikon)?

Vilken är det modernaste föremål eller gröda eller metod ni har på gården och vad tycker Johan om den eller det?

Sensemaker