2018-10-01

Lördagsfråga 534: Lo

  1. Terje Hellesø blev berömd för naturbilder på bland mycket annat lodjur, som hör till det svåraste naturfotograferandet som finns i vårt land. 2011 brast det: De fantastiska bilderna var photoshoppade.
  2. Så här ser han ut på sten 131, Norra Begravningsplatsen. Gustaf Carlberg var trävaruhandlare och byggherre, och såpass framgångsrik att han lät uppföra en minst sagt skaplig bostad vid Norra Bantorget. Idag är den känd som LO-borgen.
  3. En loopande helikopter, det ser man inte var dag. Westland Lynx är en maskin som kan utföra den krävande manövern.
  4. Om man mätte berömmelse i antal spridda porträtt skulle Lars Olsson Smith ligga bra till. För det har sålts bra många miljoner buteljer Absolut genom åren, och reklamen för märket är något av en institution; och på varenda flaska sitter ett litet silvermynt med brännvinskungen L. O. Smith.
Staffan H var först och korrektast. Övriga svar var intressanta.

1 kommentar:

AH sa...

Nu har detta visserligen inte något med lördagsfrågan att göra, men kan inte hjälpa det, men går lite igång på loopande helikoptrar. Det för mig nämligen osökt att tänka på 80-talsfilmen Blue Thunder. Där påstås det att huvudpersonen Frank Murphy loopat med en helikopter, varvid hans huvudkombattant påstår att det är omöjligt. Filmen gjordes 1983 och historien utspelar sig också vid den tiden då helikoptern Blue Thunder delvis tagits fram för olympiska sommarspelen i Los Angeles 1984. Dock om man ska tro följande artikel verkar det ha genomförts en loop redan 1968:

https://www.quora.com/Can-a-helicopter-perform-a-loop

Sedan kan det så klart vara att med den helikopter Frank Murphy påstås ha klarat det med går det inte att genomföra en loop.