2018-10-11

Fake news och fake news

You are fake news!
- Donald Trump, 11 januari 2017

Begreppet hade förvisso förekommit tidigare. Men det var någon vecka innan president elect svors in i ämbetet som han gjorde det etablerat och allmänt känt.

Men hur använde han det? När han vägrade att ge CNN:s reporter ordet med motiveringen att hans kanal "var fake news" så var innebörden snarare rapportering han ogillade än något som någon sansad bedömare skulle beteckna som fake.
91 % of the Network News about me is negative (Fake).
- Donald Trump (på Twitter, såklart), 9 maj 2018

Den skiftningen har hängt med. Det finns mängder med exempel på hur folk kallar lite av varje som de ogillar för fake news. Gissningsvis kommer bruket i längden att leda till att begreppet blir oanvändbart, kanske redan innan det blivit omodernt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hur får man ens för sig, att allt annat än det man vill höra är lögn? För mig låter det bara sjukt.

Magnus sa...

Narcissism.

Anonym sa...

Menar du att det bara är egocentriker som hävdar sådant?

Magnus sa...

Nja. Konspirationsteoretiker också.
I Trumps fall tror jag det är narcissism, men i den breda användningen är det nog mest ett begrepp att använda när något inte stämmer med ens världsbild.
Jag tror på riktigt att det finns människor som tror att vissa nyheter/fakta är påhittade.
Den mänskliga påverkan på global uppvärmning är ett typexempel.

Anonym sa...

Jag har inget problem att förstå att någon tror att något är påhittat. Däremot har jag problem att förstå när någon låter som ingen kunde ha en uppfattning som skiljer sig från den egna personliga. Det är det senare jag tycker är sjukt.

Anonym sa...

Jag gör inte anspråk på att förstå hur Trump tänker men jag vill påpeka att det kan vara fungerande debatteknik också. Genom att använda ordet på ett annat sätt förlorar ordet sin betydelse och hans motståndare förlorar ett användbart instrument mot honom.

Karln har lockat en betydande del av amerikanska folket att rösta på honom och hans knas. Detta trots ganska ringa förutsättningar. Vi kan inte frånkänna honom och hans rådgivare en betydande skicklighet i manipulation av det offentliga samtalet.

Sensemaker