2018-10-10

Sveriges historia lektörsomdömd

BTJ (f.d. Bibliotekstjänst) är landets biblioteksföretag nr 1, och levererar lite av varje i den branschen. En produkt som vi författare är särskilt intresserade av är lektörsomdömena, recensioner/beskrivningar av våra böcker som biblioteksfolk över hela landet går efter när de väljer vilka böcker de ska beställa. Här är ett sådant omdöme, närmare bestämt det om Sveriges historia (Ordalaget 2018):
I den här boken skildras Sveriges historia från stenåldern fram till nutid. För varje sekel sedan 1000-talet får läsaren kapitelvis en inblick i det som skapat dagens Sverige. I stort innehåller boken en traditionell svensk historiebeskrivning, blandat med gamla myter och moderna forskningsrön, men med tonvikt på det traditionella. Författaren ifrågasätter en del historiska myter och har några kontrafaktiska resonemang. Boken är rikt och vackert illustrerad och har en krononlogi över viktiga årtal i samband med varje kapitel och fördjupningsavsnitt kring olika områden, som t.ex. sjukdomarnas och bilismens historia. Peter Olausson har skrivit flera historiska böcker, bl.a. Faktoider och Tredje rikets myter. Boken saknar sammanfattande diskussioner och saknar också not- och litteraturförteckning. Ett register finns dock. Som helhet är boken emellertid läsvärd, översiktlig på ett inte alltför banalt plan och lättillgänglig, men ger inga mer djupgående analyser, vilket syftet kanske heller inte är. Helhetsbetyg: 3.
- Tord Rönnholm, BTJ

Nä, ska man få in hela Sveriges historia mellan ynka två pärmar så blir det inte mycket diskussioner eller analyser, djupgående eller ens ytliga. "Läsvärd, översiktlig på ett inte alltför banalt plan och lättillgänglig" var däremot på pricken vad jag ville få till. Det här är ett riktigt bra lektörsomdöme som gjorde mig glad och stolt.

1 kommentar:

HJ sa...

Det verkar som att BTJ:s omdömen kräver avtal med dem, så de är inte tillgängliga på nätet. (Vet någon bättre?) Tråkigt, för de är precis så kärnfulla som jag skulle vilja ha dem när jag försöker välja mellan olika titlar på en nätbokhandel. "översiktlig på ett inte alltför banalt plan" är en elegant formulering. Grattis!

/Håkan