2018-05-15

Hälsoförvillarnas innelista

Vad han än heter på riktigt så är Gid M-K, @GidMK på twitter, en australiensisk epidemiolog och doktorand som skriver lite varstans om kost och hälsa. Eftersom han bryr sig om skillnaden mellan sant och falskt så angrips han regelbundet av de som inte gör det.

Nyligen twittrade han en lista på de fem uttalanden som renderat honom flest anklagelser om att vara en shill, en industrins betalde lakej. Listan är intressant eftersom den återspeglar vilka frågor som för ögonblicket är hetast att förvilla om.

1. "Opastöriserad mjölk är dåligt"
Hälsobranschen håller ofta och gärna upp det förgångna som ett idealtillstånd, då folk åt ren mat, levde hälsosamt även i övrigt, och därför levde tills de blev 150. Eller hur det nu var ... Men om man ska lära något av historien så är det att man inte ska dricka obehandlad mjölk, för det gjorde man nästan aldrig. Anledningen var att mjölk som inte dricks direkt ur spenen kan innehålla eller mycket snabbt samla på sig diverse otyg. Men så kom den här Pasteur på hur man med en enkel metod kan göra mjölken ofarlig, utan att påverka smak eller näringsvärde.

(Obs begreppsförvirring! Engelsk raw milk är mjölk som inte är pastöriserad, homogeniserad eller behandlad på annat sätt. Den ska inte förväxlas med råmjölk: Det är den mjölk som produceras den allra första tiden efter förlossningen och som kan skilja sig ganska mycket från den senare "standardmjölken." Detta fel är mycket vanligt.)

2. "Vacciner fungerar"
Det irrationella motståndet mot vacciner är i hård konkurrens ett av de onödigaste hoten mot folkhälsan. De engagerade antivaxarna är inte många, men de är högröstade och har massor med tid och energi.

3. "Fungerar LCHF?"
För Sveriges del så har jag ett klart intryck av att LCHF som trend har lagt sig, och att folk inte eggar upp sig tiondelen så mycket som för några år sedan.

4. "Konstgjorda sötningsmedel är mestadels OK"
Just nu finns en trend som jämställer socker med knark. Den är såpass het att de konstgjorda sötningsmedlen hamnat i skuggan. För om vitt socker är så illa, vad ska man jämföra aspartam och xylitol med? Botulinumpolonium spetsat med antimateria?

5. "Gurkmeja är mest användbar som krydda"
Det hetaste "naturliga" ämnet för dagen varierar så snabbt att det inte känns lönt att ens försöka hålla koll. Denna trend kan ha lagt sig när som helst men just precis nu är tydligen gurkmeja grejen, något som ska blandas i allt möjligt. Ett svenskt bidrag är den Linköpingsstudie som visade att bananflugor som fått kurkumin (som ingår med några procent i gurkmeja) levde längre. Vilket åtminstone bevisar att gurkmeja kan vara grejen om du är en bananfluga. Och de doser flugorna fick var långt högre än de som en knivsudd gurkmeja i latten motsvarar.

4 kommentarer:

Kurt sa...

När det gäller pastörisering av mjölk så kan man påpeka att en hel de av de bakterier som man förr var oroliga för är mycket ovanliga nu t ex Mycobacterium tuberculosis, Brucella abortus, Coxiella burnetii. Men i stället finns det nu bakterier som man inte hade förr t ex enterohemorragiska Escherichia coli (EHEC). Förutom bakterier, så avdödar pastöriseringen också parasiter som t ex Cryptosporidium. Dessutom finns det från Mellaneuropa exempel på folk som druckit opastöriserad mjölk och smittas av TBE pga att djuren haft en aktiv TBE infektion som de i sin tur fått via fästingar, det senare är mycket ovanligt men jag har märkt att det är ett mera verksamt argument än att försöka argumentera med abstrakta bakterier!

Kurt sa...

När det gäller konstgjorda sötningsmedel, så är inte xylitol något konstgjort sötningsmedel! Däremot används sötningsmedlet acesulfamkalium numera ofta tillsammans med aspartam i lightdrycker.

Hexmaster sa...

1) Tack! Tuberkulos har väl varit en av de främsta anledningarna till att man undvek drickmjölk. EHEC skrivs det mest om. TBE var intressant, det visste jag inte - förstår att det funkar som argument.
2) Jag tog med xylitol med flit. ;-) Det har ju ett E-nummer gubevars, och det "framställs syntetiskt ur sockerarten xylos" enligt pålitligt nervösa Äkta vara.

Anders G sa...

Råmjölk är även i Sverige ett lite lömskt begrepp. Talar man med mejerister benämner de det de får in med tankbilen "råmjölk", men den är oduglig att göra kalvdans av...