2018-05-10

Antivaxare låtsas jobba på Karolinska

Låt oss först slå fast en sak: I Sverige är vaccinfrågan i stort sett okontroversiell. Det finns många frågor av alla de slag som delar upp expertis och folk i allmänhet, men vaccinationer är inte en av dem. Här vaccineras stora och små mot barnsjukdomar, influensor och inför utlandsresor.

Men det finns några irrationella vaccinmotståndare. De är inte många, men högljudda. Och hämningslösa. Det känner vi som bevakar dem till. Och ifall det sistnämnda inte varit känt bland expertis och folk i allmänhet så kanske det kan bli det nu?

En organisation som är irrationell i det mesta heter Tandvårdsskadeförbundet. De började en gång i tiden med påstådda skador från amalgamfyllningar, och sedan den frågan kallnat har de övergått till andra villfarelser, som s.k. elallergi och vacciner.
En svensk studie har nyligen publicerats i Indian Journal of Medical Ethics av Lars Andersson vid Karolinska institutet. Den tyder på att vaccin mot livmoderhalscancer är orsak till den ökade andelen livmoderhalscancer hos kvinnor mellan 20 ch 49 år som uppmätts och kommenterats i olika sociala medier.
- Orsakar vaccinet cancer?, Tf.nu 4 maj 2018

Studien heter Increased incidence of cervical cancer in Sweden: Possible link with HPV vaccination, skrevs av "Lars Andersson" på ärevördiga Karolinskas FyFa (som det blir på svenska), och publicerades i tidskriften Indian Journal of Medical Ethics den 30 april 2018.


Vadan citationstecken? För att "Lars Andersson" är påhittad.
– Jag har aldrig hört talas om denne Lars Andersson och han har inget med vår institution att göra, säger Håkan Westerblad, prefekt vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet.
- Katrin Trysell: KI utreder misstänkt falsk forskare: "Extremt allvarligt", Läkartidningen.se 8 maj 2018

I samma artikel tillbakavisar dessutom Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet (garanterat!) och registerhållare för det nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention och -analys, "Anderssons" tes: Det ligger ingenting i påståendena.

Om det bara varit tokarna i Tf som tagit åt sig denna hittepåstudie så hade det inte varit någon större sak. Men "nyheten" om HPV-vaccinets skadlighet togs upp av långt mer trovärdiga kanaler. Även om vaccinationer, som sagt, är i stort sett okontroversiella i Sverige så är det svårt att veta hur många tvehågsna som kan luras till att ta fel beslut. Och i andra länder har den här sortens förvillande i längden gett upphov till mätbara skador, nämligen när vaccinationsgraden sjunkit såpass mycket att den gett utrymme för landsomfattande epidemier.

När den indiska tidskriften tipsades tog de genast bort kopplingen till KI.
Since then, we have investigated and learned the identity of the author. The author has said that he used a pseudonym because he believed the use of his real name would have invited personal repercussions from those opposed to any questioning of vaccines. 
This deception of the journal’s editors is unacceptable. The author could have asked the editors for confidentiality, giving the reasons. Editors may choose to publish articles without revealing the true name of the author, if it is determined that the circumstances justify it. 
However, we considered the matter and decided to keep the article on the site as the issues raised by it are important and discussion on it is in the public interest. The author’s true name is withheld at his request.
- Statement on corrections, Indian Journal of Medical Ethics 9 maj 2018


Man kan reflektera över "Anderssons" beslut att publicera en artikel under falskt namn i en tidskrift med ethics i namnet. Eller densammas val att inte uppmärksamma bluffen mer än de gjort.

Måhända han tänkte på antivaxarnas etik? Det vill säga ingen alls.

1 kommentar:

M sa...

Ja, vad hände med diagnosen "oral galvanism"? Kan det bara ha varit typ ilningar i tänderna, som de flesta numer kan köpa tandkräm som lindrar mot?