2018-05-06

Svenska köttbullar inte turkiska

Svenska institutet är en statlig myndighet under Utrikesdepartementet vars uppgift är att öka omvärldens intresse för Sverige. Bland mycket annat har de twitterkontot @swedense där de twittrar på engelska om svensk kultur och historia, svenskar i världen, högtidsdagar osv för nästan 100 000 följare.

Häromdagen lades detta ut:

Svenska köttbullar är i själva verket baserade på ett recept som Karl XII tog hem från Turkiet i början av 1700-talet. Let's stick to the facts!
- Svenska institutet @swedense 28 april 2018

Den klassiska myten i sammanhanget är den om kåldolmarna (faktoider.nu: Karl XII och kåldolmarna). Den importen (av såväl rätten som ordet) beror nog på den osmanska delegation som befann sig i Stockholm 1716-1732 för att bevaka att lån som det flitigt krigande Sverige tagit från den dåvarande stormakten återbetalades som de skulle. Tillräckligt många personer var här tillräckligt länge för att deras matvanor skulle påverka omvärlden; inte fort men långsamt. Det finns inte en antydan till belägg för att Karl XII skulle ha haft det minsta med kåldolmar att göra. (I faktisk mathistoria är också långsam, gradvis påverkan långt vanligare än de roliga myter folk tänkt ut om Karl XII, Marco Polo, Alströmer eller drottning Margherita.)

Något motsvarande påstående om köttbullar verkar varken mat- eller mythistoriker ha stött på. Det förefaller som om Svenska institutet på jakt efter spännande fakta om Sverige och svensk kultur hittat en sällsynt variant av kåldolme-myten. Köttbullar är ju en betydligt enklare rätt som finns belagd i flera versioner sedan medeltiden, och som mycket väl kan ha uppfunnits många gånger oberoende av varann.

Det som hade kunnat vara ännu ett mindre genomtänkt tweet bland miljarder andra fick, på något sätt, internationell uppmärksamhet. Köttbullar har tack vare ett svenskt företag i möbelbranschen blivit internationellt känt som en svensk rätt. Att en officiell svensk kanal på det här sättet "erkänner" att rätten skulle vara turkisk blev en tacksam "kul grej" för många redaktioner. Så det helt ur luften gripna påståendet spreds över världen.

Men fel kan vem som helst göra. Med eller utan beskäftiga tillägg à la "Let's stick to the facts!" (som jag förmodar var ett sorts långfinger mot de som hyser gravt förvillade uppfattningar om svensk kultur). Det hedrar Svenska institutet och deras twittrare att de, sedan de uppmärksammats på fakta, lade ut vad vi i Sverige kallar för en poodle.


(En detalj som jag inte hängt upp mig på är att nationen ifråga inte hette Turkiet utan Osmanska/Ottomanska riket, eller vilken nation som dagens Bender råkar tillhöra.)

4 kommentarer:

Kurt sa...

Köttfärs är ju ett sent påfund, innan man kunde mala kött så fick man hacka med kniv eller sönderdela i mortel, inget av alternativen var speciellt praktiska.

Anonym sa...

Just därför var köttfärs ovanligt före 1800-talet.

Hexmaster sa...

Källor på det? Man lade mer tid på mat förr, av nödtvång eller för att man jobbade i välbemannat storkök. Hackknivar eller kötthack användes från iaf 1600-talet https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6tthack för att t.ex. göra frikadeller (SAOB anger "liten bulle av köttfärs" belagd från 1730).

Anonym sa...

Tyvärr har jag glömt var jag läst det. Så det är inte alls säkert att det stämmer.