2018-05-17

Den ryska hackspetten

En ordentligt tilltagen anläggning utanför Tjernobyl. Vad gör den?

På 1970-talet upptäckte radioamatörer jorden runt en ny, mystisk signal. Det pulserande, regelbundna ljudet dök upp lite varstans bland frekvenserna och störde ordinarie utsändningar. Snart hade man lokaliserat sändaren: Norra Ukraina, i trakten av Kiev och Tjernobyl. Vad var poängen? Den allra första tanken var nog att det var en störsändare, men eftersom även aldrig så officiella sovjetiska radiokanaler också stördes fick den kasseras. Kanske det var en sorts radarsignal?

Men anledningen till att jag tar upp den här är de lite mer, ska man säga, spännande förklaringar som började cirkulera. På den här tiden var ju folk, tro det eller ej, ännu öppnare än idag för det paranormala (det som idag gäller några få gapiga foliehattar var allmänt accepterat på ett helt annat sätt) och det återspeglades i en rad knasteorier. Den populäraste gjorde hackspetten till en rysk version av amerikanernas HAARP, ett projekt för utforskning av jonosfären som i den öppensinnade sektorn tillskrivits förmåga att kontrollera väder, våra sinnen, kontinentaldriften ... Kanske var det det missförstådda (på många sätt) geniet Nikola Teslas förmodat underbara upptäckter och uppfinningar som förfärdigats och lanserats för att göra vad de nu kunde göra? Andra tyckte sig se en ökning av diverse symptom hos befolkningen i USA — kunde ryssen göra folk sjuka på andra sidan jorden? Eller kontrollera deras hjärnor? Kanske hade de tagit fram sant moderna vapen som var redo att ersätta kärnvapen och andra klumpigheter? Var de på vippen att vinna det kalla kriget och lägga hela världen under sig?

Hackspetten hette egentligen Duga, "båge", och var ett sovjetiskt radarsystem. Bland andra finesser kunde det se bortom horisonten, till skillnad från vanlig radar. Det var nödvändigt för att upptäcka inkommande missiler i någorlunda tid för att hinna göra något åt dem. Systemet användes allt mindre mot slutet av 1980-talet och har inte hörts av sedan 1989.

Wikipedia: Duga radar

1 kommentar:

MeteorMaker sa...

Jojo, det är en anläggning som heter Duga.