2018-05-13

Inte Björks hus

Detta är, trots vad som påståtts, inte Björk Guðmundsdóttirs hus. Men kopplingen är aningen starkare och därmed intressantare än att man tillskrivit landets mesta kändis ett hus med anslående läge.

Vad som hänt är att Björk funderade på att flytta till Elliðaey, en av öarna i Breiðafjörður på Islands västkust. Det blev nu aldrig av. Vad som sedan hände är att någon hittade fina bilder på den Elliðaey som ingår i ögruppen Vestmannaeyjar utamför sydkusten, mest berömd för den fantastiska vulkanön Surtsey som började bildas 1963. Denna Elliðaey har exakt en byggnad som man tolkade som Björks nya hus. Och lade till skrönstoff som att hon skulle ha fått huset och hela ön i gåva av staten.

Så här är det: Det enda huset på Elliðaey tillhör ett jaktsällskap. Det byggdes 1953 och är enbart till för medlemmar som övernattar när de jagar lunnefågel och samlar ägg. Det saknar el och vatten. Varför det har staket är oklart.

Bjork alert: The loneliest house in Iceland and all the wild stories attached to it, The Vintage News 16 september 2017

1 kommentar:

Kurt sa...

Man brukar ha staket för att inte fåren skall komma intill huset och skita, de tycker annars om att ligga i lä av byggnader. Jag ANTAR att det finns eller har funnits får på ön