2018-05-09

Spinning Jenny

Man skulle kunna säga att industrialismen började 1733. Då lanserades "den flygande skytteln": En vävstol som vävde flera gånger fortare än den vanliga sorten. Problemet blev nu att få tillräckligt med tråd till vävarna. Det löste James Hargreaves 1764 med Spinning Jenny, en avancerad spinnrock som spann flera trådar samtidigt.

En maskin som är med om att dra igång en ny tidsålder och dessutom har ett tilltalande namn blir givetvis föremål för en så kallad skapelsemyt. Vem var Jenny? Man har tänkt ut förklaringar som att det skulle ha varit Hargreaves dotter eller kanske fru, att hon på något indirekt sätt skulle ha gett honom idén till lösningen, kanske genom att välta en spinnrock (vad det nu skulle ha varit bra för), snarare än att ha kommit med något tekniskt tips kantänka ... Men det stämmer inte.

James Hargreaves familj finns utförligt beskriven på en hemsida driven av en ättling. Hans enda fru hette Elizabeth. De fick 13 barn varav sju flickor: Margaret, Susan, Ellen, Mary, Betty, Ann och Alice. Så var det med den saken. (Irriterande nog nämner sidan 13 barn men listar bara 12, utan någon förklaring.)

James Hargreaves Family

Hemsidan föreslår att han skulle ha kallat Elizabeth för jenny i vissa sammanhang. Men den förklaring som vunnit flest anhängare är att Spinning Jenny helt enkelt är ett annat sätt att skriva spinning engine.

Inga kommentarer: