2018-02-01

Horoskop åt helvete

Så kallade medier brukar vara försiktiga med att lägga fram dåliga nyheter för kunder. Det är dålig PR att påstå att folk kommer att dö, skadas för livet eller råka i annan olycka.

Jag är osäker på i vilken mån detta även gäller för astrologi. Jag är inte så bekant med "riktig" astrologi (som är något helt annat än blajet i tidningarna, varken bättre eller sämre men något helt annat som sagt). Det enda jag sett är Siwert Aldenryds lika fantastiska som voluminösa essäer (se bloggposten Den ursprungliga zodiakens psykologi) men jag tvivlar någonstans på att de är särskilt typiska.

Men jag tvivlar definitivt på att även de rättframmaste västerländska astrologerna är så brutalt ärliga som verkar vara normen i kinesisk astrologi.
According to Chinese astrology, in the year of their birth sign (本命年běnmìngnián /bnn-ming-nyen/ 'origin (of) life year') people offend Tai Sui, the god of age in Chinese mythology, and so have bad luck.
- China Highlights: The Year of the Pig — Fortune, Career, Health, and Love Prospects in 2018

Bläddrar man sig igenom prospekten för 2018 (det kinesiska år som börjar den 16 februari) så hittar man gräl, kriser, uppslitande relationstrassel och begynnande galenskap. Uppfriskande ärlighet eller en kulturell skillnad?1 kommentar:

Anonym sa...

"Uppfriskande ärlighet eller en kulturell skillnad?"

Man kan ju också tänka sig att det är en smart marknadsföringsgrej. Att förutspå dålig nyheter gratis eller billigt och sedan föreslå åtgärder dyrt för att avvärja det är något som används av mindre nogräknade markandsförare inom woo och annat.

Sensemaker