2018-02-09

Underjordisk LCHF

Generellt kan du frossa i grönsaker som växt ovan jord och bör undvika de som växt under jord. Men det finns vissa undantag.
- Hur väljer jag rätt LCHF-grönsaker?, Expressen Hälsoliv 4 augusti 2012

Nu är visserligen LCHF-rörelsen på nedgång, avgjort mindre och stillsammare än den var för några år sedan. Men den är fortfarande den trenddiet som samlar flest, betydligt fler än exempelvis 5:2 (ifall någon minns den), och vem vet när den kan göra en storstilad återkomst? Så jag tar upp den här lilla men fina "myten", eller vad man ska kalla det när pseudovetare grälar om godtyckliga regler. Särskilt när det går att hänvisa till inlägg som följande, där en LCHF-predikant kritiserar såväl sina egna som antroposoferna:
LCHF-rörelsen har till stor del sig själv att skylla för att ha formulerat sig klantigt ifråga om rotfrukter och så kallade ”underjordsgrönsaker”. [...] Att jag envisas med att sätta begreppet ”underjordsgrönsaker” inom parentes [eller snarare citationstecken] är för att jag helt enkelt tycker att det är en ologiskt och urbota korkad definition. Den saknar biologisk relevans då den inbegriper helt olika växter utan närmare genetiskt släktskap (till exemepel lök, potatis, kålrot och rädisor) och med helt olika näringsinnehåll och kolhydratsinnehåll. 
Dessutom ger begreppet ”underjordsgrönsaker” en unken, närmast religiös smak i munnen. Mina associationer går till mystiska ritualer bland antroposofer om sådd vid fullmåne eller kanske en kristen förställningsvärld där saker som växer ovan jord befinner sig närmare guds himmelrike medan de som växer under jord befinner sig närmare djävulens helvete.
 - Per Wikholm: Till rotsakernas försvar & Per Wikholms rotsaksguide, LCHF.se 19 februari 2013

Det förefaller som om ovan-/underjordsgrejen började som en grov men enkel tumregel eftersom de hemska kolhydraterna tenderar att ansamlas i rötter, inte minst den förhatliga potatisen. Men undantagen är flera. Här är en annan namnkunnig LCHF:are som bara använder den i förbigående och med förbehåll.
Grönsaker: Mest ovanjords- men även måttlig mängd av relativt kolhydratsnåla rotsaker, som morot, kålrot och rödbeta.
- Annika Dahlqvist: Kostprogram för LCHF

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte kålroten rik på kolhydrater?

Anonym sa...

Nej, inte särskilt, ca 6 g/100 g enligt Livsmedelsverket.
Som jämförelse finns här kolhydrathalt för andra rotfrukter:

Sötpotatis 17
Potatis 16.4
Svartrot 14,2
Jordärtskocka 12,9
Palsternacka 12,6
Pepparrot 10,8
Rotpersilja 10,7
Rödbeta 9,8
Morot 6,6
Kålrot 6,1
Majrova 6
Rotselleri 4,4
Rättika 2,5
Rädisa 2,2

/Cathy